Златна пилула – борба против ковида се претворила у високо профитабилан посао

0

(фото:Регнум.ру)

Док је Канада разочарана резултатима клиничких испитивања ефикасности јапанског лека за ковид Фавипиравир, у Русији је он укључен у приручник Министарства здравља и купује се у милионским серијама за буџетска средства. Током пандемије одржано је више од 3 хиљаде тендера за његову куповину. Борба против цовида постала је веома профитабилан посао. ИА РЕГНУМ је анализирала ситуацију око лека, који је на старту продаје због своје цене добио статус „златне пилуле“.

Лек међународног назива “Фавипиравир” први пут је пријављен 2002. године. Као лек за грип је регистрован само пре пандемије у Јапану. У другим земљама су истраживања била у току. У Русији га је Министарство здравља регистровало у мају 2020. Лек је укључен у 13. (!) верзију привремених (!) препорука Министарства здравља за лечење и превенцију ковида. А ако је исти “Арбидол” укључен у њега са ознакама ” нема доказа о његовој ефикасности и сигурности”, Не постоји таква ствар у вези са” Фавипиравиром “. Једине контраиндикације су индиковане: преосетљивост на фавипиравир, тешка инсуфицијенција јетре, трудноћа или планирање трудноће током узимања лека иу року од седам дана након његовог престанка (!!!), период дојења, деца млађа од 18 година. Лек се препоручује са опрезом код пацијената са гихтом и хиперурикемијом у анамнези, старијих пацијената, пацијената са благом до умереном инсуфицијенцијом јетре и пацијената са умереном бубрежном инсуфицијенцијом.

Као оправдање за укључивање лека у приручник за обуку, позива се и на клиничку студију у којој је учествовало 168 пацијената са благим и умереним ЦОВИД-19. У међувремену, неки стручњаци критикују Фавипиравир. Тако је у интервјуу за Нову газету у јулу 2020., професор Више економске школе, доктор медицине Василиј Власов приметио да су у Јапану у мају тестови показали да „ лек нема значајну ефикасност и да се стога покушава регистровати за лечење коронавирусне инфекције није било успешно .



У новембру 2021. године, канадска фармацеутска компанија Аппили Тхерапеутицс објавила је привремене резултате треће фазе клиничких испитивања ефикасности Авигана (истог фавипиравира) за лечење благе до умерене тежине ЦОВИД-19. Компанија је у саопштењу навела да није постигнут никакав статистички значај на примарној крајњој тачки времена до одрживог клиничког опоравка. Додаје се да је компанија разочарана почетним резултатима тестирања.

Прочитајте још:  Папина посета

Златна пилула: Позадина и корисници

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У свету је познато неколико лекова из групе Фавипиравира под следећим трговачким називима: Авиган (Абиган), Фабифлу, руски Авифавир, Арепливир, Цоронавир, Фавибирин, Фавибирин-400, Ковидолек, Фавипиравир. Корисници руског дела овог тржишта су прилично изузетни, али пре свега.

У пролеће 2020. године, Авифавир (Фавипиравир) се нашироко рекламирао као потенцијални лек за ЦОВИД-19 у Русији. Развијен је уз учешће Руског фонда за директна улагања (РДИФ), који је створила руска влада. Данас га произвођач уз подршку фонда продаје у десетине других земаља.

У државном регистру су као произвођачи Авифавира наведене три компаније – Липецк АД Рафарма, Истраживачки институт хемијског диверзитета Московске области ЛЛЦ и НоваМедица Иннотецх ЛЛЦ из Москве.

АД “Рафарма” је део дивизије групе компанија “Протек”. Приход имовине од 2019. до 2020. порастао је са 1,03 на 2,08 милијарди рубаља, нето губитак у 2019. у износу од 44,64 милиона рубаља претворио се у нето добит од 321,64 милиона рубаља. Једини акционар Рафарме је Протек АД, у коме је од децембра 2020. године Јарославски Протек ДОО држао више од 59% акција. Једини власник потоњег је Вадим Јакуњин , председник управног одбора групе и број 123 у Форбсовој оцени „200 најбогатијих бизнисмена у Русији – 2021“.

ДОО „НоваМедица Иннотецх” припада ДОО „НоваМедица”, које је у власништву британске компаније „Домаин Руссиа Инвестмент Лимитед”, офшор компаније из Луксембурга – „РМИ ИНВЕСТМЕНТС С.А.Р.Л.”. и ДОО Роснаномединвест са учешћем од 47,7%. Ово последње је у 99,95% власништву АД Руснано.

Што се тиче трећег произвођача овог лека – Ресеарцх Институте оф Цхемицал Диверсити ЛЛЦ (ИИХР), раније је ИА РЕГНУМ већ детаљно извештавала о томе – „ Лек за ЦОВИД-19. Скупо и још скупље: “корени” иду у САД? » Компанија је основана јануара 2021. Власник је четири лица: Андреј , Алена Ивашченко , Николај Савчук и Дмитриј Кравченко .

Прочитајте још:  Британија и САД напале главни град Јемена

Ивашченко је председник управног одбора групе компанија Кхимрар. Савчук је на сајту групе наведен као председник америчке фармацеутске компаније ЦхемДив, Инц., управљачки партнер компаније ризичног капитала Тори Пинес Инвестмент (САД) и члан борда директора страних биотехнолошких компанија Авелас, Кромис Тхерапеутицс , Т23.

Лек “Арепливир” има само једног произвођача – ЈСЦ “Биохемичар” из Мордовије из групе “Промомед”. Потврда о регистрацији лека издата је компанији Промомед Рус ЛЛЦ, која је у власништву кипарске компаније Промомед Холдингс (Ципрус) Лимитед. Председник Управног одбора Групације компанија Промомед је Пјотр Бели . Такође се назива и корисником имовине.

Од посебног интереса је произвођач Коронавира – АД Р-Пхарм. Њен корисник је олигарх Алексеј Репик , добро познат читаоцима ИА РЕГНУМ , чије фирме такође производе једну од главних руских вакцина – Спутњик В, убризгавају вакцину за АстраЗенеку и углавном се ослањају на препарате за ковид. О Репику смо детаљније говорили у претходним материјалима. Подсетимо само да је у једном од интервјуа из 2015. олигарх рекао да му „ везе, мајка, ефикасност и ризик, средства помажу да заради “. Данас је његова компанија највећи добављач лекова по државним уговорима. Поред тога, он је председник Делове Русије, чији је председник син бившег руског председничког кандидата, пословног омбудсмана.Борис Титов – Павел Титов .

Препарате “Фавибирин”, “Фавибирин-400” производи иркутска компанија “Пхармасинтез”. Њен оснивач је бизнисмен индијског порекла Викрам Пуниа . Раније је објављено да би Пунијина компанија могла да постане један од произвођача вакцине против вируса Спутњик В. Групација од данас већ производи фармацеутске супстанце по “антиканцерогеној” номенклатури – ремдесивир и фавипиравир.

Фавипиравир, који се у регистру појавио у септембру 2021. године, производи индијска компанија Гленмарк Пхармацеутицалс Лтд, а носилац сертификата о регистрацији лека је Алиум дд из Бинофарм групе. На сајту ове последње се наводи да су акционари Бинофарм групе АФК Система (корисник је олигарх Владимир Јевтушенков ) “ заједно са финансијским партнером (ВТБ банка) (75,3%), ВТБ Цапитал (11,2%), РФИФ и суинвеститори ( 12,5%) “.

Прочитајте још:  Бајден: Никада нећемо признати референдуме у Украјини

Занимљив на овој листи корисника је произвођач Ковидолека, регистрован почетком августа 2021. године, Нанолек доо.

Нанолек је у власништву кипарске офшор компаније НАНОЛЕК ХОЛДИНГ ЛИМИТЕД. Корисници: Владимир Христенко – син бившег министра трговине Руске Федерације, бивши заменик премијера Руске Федерације Виктора Христенка и посинак садашњег заменика премијера, шеф федералног штаба Татјана Голикова , заменик законодавног одбора Кирова Скупштина шестог сазива, бивши заменик министра за економски развој Јужне Осетије Михаил Некрасов и Андреј Реус , који је био Христенков заменик док је радио у министарству. Поред тога, Реус је повезан са још једним великим корисником пандемије, Виктором Харитонином , који је такође повезан са породицом Голикова-Кристенко.

Као што видимо, произвођача има много, али анализа набавне базе нам омогућава да закључимо да је заправо мање корисника од продаје златних таблета од ковида него у државном регистру. Све чешће се у бази државних уговора помињу олигарх „Р Фарм” Алексеј Репик и ЈСЦ „Фармстандард” Виктор Харитонин, који је повезан са породицом Голикова. На пример, 19. новембра 2021. купљено је 18 милиона Цоронавир таблета за 990 милиона рубаља од једног добављача од једног добављача из Репика. Купац је Државна агенција за трезор града Москве „Агенција за набавку (уговорна служба) Одељења за здравство града Москве“.

„ У складу са тачком 13 Уредбе градоначелника Москве од 05.03.2020 бр. 12-М „О увођењу режима високе приправности“, у складу са наредбом Министарства здравља Москве од 13.03.2020 бр. 201 „О додатним санитарним и антиепидемиолошким (превентивним) мерама за спречавање уношења и ширења нове инфекције вирусом корона изазване вирусом КОВИД-19“, због потребе набавке робе за пружање медицинске помоћи услед околности више силе, употреба дуготрајних конкурентских метода идентификације добављача је непрактична “, наводи се у документацији.

И већ постоје десетине, ако не и стотине, таквих уговора „са једним добављачем“ које представљају Фарма и Фармстандард. Под оправдањем „пандемије“ се крије богаћење појединих појединаца, чија имена одавно више нису тајна. Борба против цовида брзо се претворила у веома профитабилан посао.

[table id=1 /]



Анастасија Степанова/regnum.ru

Превод:Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *