Научници откривају: Ако често спавате поред укљученог телевизора то може да утиче на вашу тежину

0

Shuterstock

После дугог радног дана заспали сте уз укључен телевизор, слушајући вести или гледајући неки садржај, не толико добар, да би вас задржао будним.

Осим што ћете добити мало већи рачун за струју, нова истраживања указују да особе, које утону у сан уз укључен телевизор имају веће шансе да се угоје и чак постану претерано гојазне.

Вештачка светлост утиче на гојазност



Студија објављена у часопису Интернал Медицине потврдила је на основу истраживања у којем је учествовало више од 43.000 жена ову везу између спавања уз укључен ТВ и гојазности. Аутори студије чак тврде да мања изложеност вештачкој светлости током ноц́и, може бити корисно средство за превенцију гојазности. Повећана анксиозност и немогућност смиривања утисака после напорног дана, неки су од примарних разлога проблема са спавањем.

Ноћни ритуал или средство опуштања

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У суштини, многи људе телевизор користе као средство да лакше утону у сан. Спавање испред укљученог телевизора све је чешће. Сматра се да више од 60 одсто људи у развијеном свету гледа телевизијски програм пред спавање. За неке то је ноц́ни ритуал, кажу струлњаци, а неке људе, позадинска бука опушта и, како тврде, помаже им да брже заспе.

Контрадикторне студије

Има, ипак, доста контрадикторних студија на ову тему. Једна објављена у часопису Бехавиорал Слееп Медицине открила је да употреба, било које врсте медија, као средства за спавање, нарушава квалитет сна. Друга тврди да употреба интернета погоршава квалитет сна, али не и употреба телевизије.
Ефекат беле буке

Поједини стручњаци, поново сматрају да дремкање испред телевизора лоше утиче на квалитет сна. Слажу се ипак, да ова пракса има и добре стране, јер позадински звук помаже неким особама. Ефекат је сличан као и код коришћења машине за белу буку, јер амбијентални звуци могу помоц́и да се смањи време потребно да заспите, сматрају неки стручњаци.

Прочитајте још:  Кинези клонирали "супер краве"

Како плаво светло утиче на квалитет сна?

Стримовање неке ТВ епизоде ​​или филма које сте вец́ гледали више пута може изазвати осец́ај блискости и удобности, уз мању вероватноћу од неке врсте емоционалног одговора, који би могао особу да држи будном. Ово се пре свега односи на лакше садржаје, а не на неке тешке драме или хорор садржаје. С друге стране, дремање испред телевизора, због емитовања плавог светла, може пореметити квалитет сна и онемогућити нормално лучење мелатонина, хормона који контролише циклус спавања и буђења. Ова светлост може бити и кривац што ће нам бити потребно више времена да утонете у сан, сматрају стручњаци.

ТВ, телефон или таблет?

Прилагођавање навика пред спавање може помоц́и у смањењу њихових негативних ефеката. Неки стручњаци сматрају да је у том погледу телевизија у предности у односу на телефоне и таблете, јер емитује мању количину плаве светлости. Онемогућавање аутоматске репродукције може бити од помоц́и у побољшању квалитета сна. Можете чак, како саветују неки стручњаци, подесити телевизор да се аутоматски искључује у одређено време.

Не ослањајте се на навике

Настојте, ипак, да не постанете превише зависни од телевизора као средства за спавање. Једна од стратегија у овом процесу могли би да буду нови ритуали пред спавање као што је читање, медитација. Генерали савет стручњака, јесте да избегавате ослањање на било коју навику. Коришћење телевизора као помоћног средства за спавање, можда није најбољи начин добре хигијене сна, али је добра алтернатива, која ипак мора да буде потврђена додатним истраживањима.

[table id=1 /]



Ало/еклиника/Љ.Ч.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *