Повећање плата и пензија појешће инфлација

0

Foto: Pixabay

Запослени који примају плате из буџета се неће превише усрећити наредне године, оцењује се у анализи буџета Србије за 2022. објављеној у најновијем штампаном издању Нове економије.

Наиме, према новом државном прорачуну запослени у здравству, одбрани, социјалној заштити и затворским установама ће добити повећање од осам одсто, док ће сви остали добити седам одсто. Пензије ће се повећати за 5,5 одсто.

Ако знамо да је инфлација само у октобру ове године била 0,9, а да је у претходних 12 месеци износила 6,6 одсто, јасно је да ће реалне плате буџетских корисника остати у најбољем случају на истом, док ће пензионери имати пад реалних примања.



Инфлација ће се тек осетити следеће године, с обзиром на то да ће од Нове године гас поскупети бар двоструко, као и струја за привреду (једино су цене нафтних деривата тренутно на реалном нивоу).

Све то ће се пренети врло брзо на цене робе широке потрошње. Највише ће поскупети прехрамбени артикли. За пролећну сетву су неопходна азотна ђубрива, која су тренутно три пута скупља него овог пролећа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Цена житарица ће се прелити и на цене сточне хране, па ће уследити и поскупљења меса и млечних прерађевина. Укратко, тек следи поскупљење основних животних намирница. Уз овакво „повећање“ примања, сви чије плате зависе од буџета, имаће пад стандарда следеће године.

[table id=1 /]



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *