Мештани Недељица: Повлачење закона мала победа, али – борба се наставља

0
еколози, јадар

Повлачење закона о експропријацији, мештани Горњих Недељица описују као малу победу. У том месту планира се отварање рудника литијума компаније Рио Тинто, а доношење закона о експропријацији мештани су видели као начин да се и њихово земљиште, по хитном поступку и без питања, да тој компанији. Данас поручују да ово није крај и да борбу против рудника – настављају.

Месецима већ гледају како један по један дом из њиховог села нестаје, и како сада већ, очигледно, компанија Рио Тинто припрема терен за рудник.

„Хектар по хектар одлази нам ноћу из ове зграде овде где пише Рио Тинто. Они су само на дугме пребацили да буде грађевинско земљиште, само дугме притисли, нико никога није питао“, каже мештанин Корените Милан Павловић.



Упркос томе, враћање Закона о експропријацији на поновно разматрање, мештани Горњих Недељица и околних села сматрају малом победом.

„Не само Недељица, него целе Србије“, каже један младић. Старији човек додаје „не, па шта смета да се поново размотри“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Једна мештанка поручује: „Драго ми је ако повуче, зато што се боримо против тога“.



„Битка је добијена, али не и рат. Ми настављамо са нашим циљем, а то је да истерамо или протерамо окупатора, Рио Тинто из Србије“, наводи председник Месне заједнице Слатина, Брезјак и Недељице Драган Карајчић.

Активиста Златко Кокановић, пак, сматра да је то „само један покушај да се мало страсти у Србији смире“.

Али се до краја смирити неће, додаје он. Са протестима ће наставити, јер ни председник, ни Влада њихове захтеве да се обустави истраживање литијума и провери пословање компаније Рио Сава испунили нису. За председниково обећање да тај крај неће запоставити, већ у њега улагати каже: „Обећање лудом радовање. У наш крај од 2004. Године ништа није улагано и сад баш одједном после неких 17 година сви су сетили Недељица“.

Прочитајте још:  Шредер „од злочинца до пријатеља“, у друштву председника испробао нови воз



Сетио их се прошлог викенда и председник. Међутим, морао би да дође поново и разговара са онима који су стварно угрожени, поручују мештани.

„Председник није крив што је дошао Рио Тинто, али није га спречио да се даље шири“, каже Карајчић.



Ширење њиховог бунта недавно је покушала да спречи локална црква, управо она коју је председник посетио, тако што им је затворила порту за окупљања.

Црквена порта за окупљање мештана који се противе отварању рудника и даље је затворена. Натпис који их обавештава да је могу користити само за верске потребе поново је ту, а кажу мештани да је био скинут током посете председника државе Александра Вучића. Међутим, верују мештани, да ће и то бити промењено, да ће им порта поново бити отворена, односно да ће тамо где је почела, њихова борба бити и завршена.

[table id=1 /]



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *