ЕПС и даље увози око 20 одсто струје

0

Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Иако је модернизовани блок Б1 у Термоелектрани „Никола Тесла Б“ стартовао са производњом а надлежни у Електропривреди Србије тврде да у овом тренутку увоз струје износи свега неколико процената, Данасови извори у том предузећу тврде је тај проценат већи, односно да се на дневном нивоу у Србију из иностранства увези око 20 одсто електричне енергије.

У протеклим месецима ЕПС је био принуђен да око 10 одсто струје потребне потрошачима у Србији обезбеђује из увоза због тога што је, како је тврдила министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, ремонт блока Б1 у ТЕНТ Б каснио. У међувремену је ремонт завршен, а у ЕПС-у кажу да је тај блок прикључен на мрежу и да учествује у производњи струје.



– Ревитализовани блок Б1 у ТЕНТ Б је у пробном раду, прикључен је на мрежу и стабилно производи електричну енергију. Тај блок сада има снагу од 670 мегавата, односно за 20 мегавата више него раније. Након модернизације му је додатно продужен радни век и повећана ефикасност. Вредност те инвестиције је 90 милиона евра. ЕПС увек и у свим условима обезбеђује стабилно снабдевање свих купаца, и домаћинстава и привреде. Претходних неколико дана набавка струје ван система ЕПС била је на минималном нивоу од неколико процената, а зависно од потреба било је дана када није било набавке то јест увоза струје. У тим данима је ЕПС продавао струју на слободном тржишту – кажу за Данас у Електропривреди Србије. У том предузећу објашњавају да увоз или извоз зависе и од потрошње која увек расте у зимским месецима јер се велики број грађана греје на струју, кажу у ЕПС-у.

Прочитајте још:  На полигону код Пожаревца заједничка вежба ВС и оружаних снага САД

С друге стране пак, извор Данаса у Електропривреди Србије, тврди да је увоз струје на дневном нивоу око 20 одсто те да су основни разлози за то испадање блокова из процеса производње као и повећана потрошња струје током грејне сезоне.

– Тренутно се у Србију на дневном нивоу увезе око 20 хиљада мегават-сати електричне енергије. Што се тиче ремонтованог блока Б1 у ТЕНТ Б он је почео са радом међутим пре три дана су оба блока у тој термоелектрани испала са мреже. Другим речима није радио ниједан. У међувремену су проблеми отклоњени и оба блока су поново у процесу производње струје. С обзиром на тренутно стање неизвесно је шта се може очекивати када дође зима и време постане знатно хладније него што је то сада случај – истиче наш саговорник.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Председник ресорног одбора за рударство и енергетику Демократске странке Горан Васић каже за Данас да ЕПС тренутно увози одређену количину струје из Босне и Херцеговине.

– Блок Б1 у Термоелектрани „Никола Теса Б“ је ремонтован недавно, односно тек је од скоро поново у процесу производње струје. Проћи ће још неко време пре него што он почне да функционише пуним капацитетом. Због тога што се каснило са ремонтом предузеће је било принуђено да увози струју. Тај процес је присутан и даље и сада када је блок Б1 опет на мрежи. То што не ради у пуном капацитету свакако утиче на то да је ЕПС принуђен да и даље увози струју. Пех са недовољним количинама струје произведене у термо сектору је делимично надокнађен тиме што су у протеклом периоду ветропаркови успели да остваре већу производњу струје него иначе – објашњава Васић.

Прочитајте још:  Муслимани су 1996. године прво ексхумирали погинуле, па тек онда убијене у Сребреници



Ђорђевић: Непослушне синдикалце ЕПС-а враћају у производњу

Пословодство Електропривреде Србије сменило је већи број чланова Одбора синдиката Површински копови „Колубара“ и „Колубара метал“ са захтевом да се врате на ранија радна места, углавном у производњу у тој компанији, рекао је јуче смењени председник синдиката радника те компаније Милан Ђорђевић.

Он је за Бету рекао да је јуче ујутро на огласним таблама освануло обавештење да се „непослушни“ чланови одбора тих синдиката, чија су имена наведена, а међу којима је и његово име, после више година, врате на радна места где су радили пре него што су ангажовани у синдикату.



„Наредбу о враћању на раније радно место добили су само непослушни чланови одбора. У захтеву је наведено да уколико се у року од осам дана не вратимо на ранија радна места да ћемо по Закону о раду добити отказ“, рекао је Ђорђевић.

Он је смењен након протеста синдиката, који је предводио, крајем октобра, са главним захтевом да се радницима ЕПС-а који су уплатили угаљ испоручи тај енергент уместо што се продаје приватним фирмама, а нема га за раднике на прагу зиме.

Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *