Коронашко чудо: руски патријарх запазио да су му храмови празни!

0
патријарх

Патријарх Кирил

Руски патријарх је – гле чуда – запазио да у храму нема верника! Иако је их је претходно сам разујурио – неке страхом од вируса, а неки су сами побегли од јеретика – коронавераца. И он би сада да их врати. Али, како? Тако што их убеђује да се у храму не могу заразити, јер је коронашка профилактика свемоћна!

У својој изјави, он најпре каже да се у цркви не може заразити, јер је ту благодат Божија, а одмах затим истиче како се у цркви спроводе и превентивне мере „да храм не би био место ширења заразе!“ И тако добијамо суштину коронаверја: да није коронашких мера, храм би био место заразе! Или – вирус је јачи од Бога!

Подсећамо да је још у марту 2020. године, на почетку п(л)андемије короне, руски патријарх донео упутство за старешине парохијских цркава, подворја и манастира Московске епархије, у вези са претњом од ширења инфекције коронавируса.



Уведеним „профилактичким“ мерама, Кирил је унео сумњу у 2000-годишњу хришћанску веру – да је у храму немогуће заразити се. Ко зна колико се људи саблазнило и отпало од Цркве. И он би сада да их врати, али не здравом вером да је у светотајинском животу Цркве немогуће заражавање, већ убеђујући их да је профилактика свемоћна.

Подсетићемо на само неке коронаверске обреде које је Кирил увео у марту прошле године, на самом почетку п(л)андемије:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

1. после сваког причесника кашичица брисати убрусом који је натопљен у медицински алкохол (убрус редовно додатно натапати) и потапати у воду. Са водом поступити као што се поступа код редовног прања убруса. Препоручује се етил-алкохол 75% или изопропил-алкохол 70%.

Прочитајте још:  Парламент Индонезије: Затвор за секс пре брака

2. Нафору делити у једнократним хигијенским рукавицама.

3. Убрус током причешћивања верног народа користити само за спречавање случајног падања светих тајни на под и за брисање кашичице, а за брисање уста причесницима користити папирне салвете, које затим спалити. Убрусе кувати, са дужном побожношћу, после сваке богослужбене употребе.

4. Причасници да не целивају путир после причешћа.

5. Строго се придржавати праксе мењања и освећивања нове воде за свако ново крштење. С тим у вези, свету тајну крштења вршити искључиво индивидуално и после сваког крштења дезинфекционим средством брисати купељ (крстионицу). Препоручују се препарати на бази терцијарних амида или хидроген пероксид 3%.

7. За миропомазање и помазивање уљем користити штапиће за уши и папирну салвету, које затим спалити.

Предстојатељ Руске православне цркве позвао је вернике да се не плаше да долазе у храмове из страха да би се тамо могли разболети.

Верници не треба да се плаше заразе корона вирусом у храму. Ово је у понедељак, после литургије у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви, саопштио патријарх московски и целе Русије Кирил, преноси РИА „Новости“.

Предстојатељ Руске православне цркве изразио је жаљење што се у околностима пандемије смањује број верника који посећују цркве.

„Јасно је да се неко плаши да ће се разболети, тако да последње чега треба да се плашите јесте да се разболи у цркви. Прво, ту је благодат Божија, а друго, спроводи се одређени поредак да људи не би дошли у блиски контакт, и да храм не би био место ширења заразе“, рекао је патријарх Кирил.

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.

Прочитајте још:  Роберт Кенеди: Милијарде намењене Украјини не напуштају САД

Борба за веру

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *