САД: Амерички Сенат прихватио предлог републиканаца којим се одбацује Бајденова одлука о увођењу обавезне вакцинације, или тестирања у приватним компанијама

0

Амерички Сенат, у којем демократе имају већину, прихватио је меру коју су предложили републиканци, а којом би се срушила одлука америчког председника Џоа Бајдена о увођењу обавезне вакцинације или тестирања у приватним компанијама.

Двојица демократских посланика прикључила су се републиканској иницијативи, која је тако изгласана са 52 гласа за и 48 против, пре него што је упућена у Представнички дом.

Законом би се одбацила мера Бајденове администрације која предвиђа обавезну вакцинацију или тестирање на коронавирус за све запослене у компанијама са више од стотину радника, а која би обухватила милионе запослених.



За изгласавање мере у Сенату довољна је обична већина од 51 гласа. Двојица демократа – Џо Манчин из Западне Вирџиније и Џон Тестер из Монтане прикључили су се републиканским посланицима у изгласавању предлога.

Иницијатива показује колико је снажно политичко противљење покушајима администрације у борби против ковида-19, у тренутку док здравствени радници покушавају да сузбију ширење врло заразне омикрон варијанте вируса.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Увек сам подржавао обавезну вакцинацију за запослене у јавним службама и војску јер је то питање од националне важности. Али не подржавам обавезну вакцинацију у приватним компанијама. Савезна влада не може власницима приватних компанија одређивати на који ће начин штитити своје запослене од ковида-19 и на који ће начин водити своје пословање“, изјавио је Манчин након гласања.

Манчин је додао да је он вакцинисан с две дозе и да је примио и бустер дозу те да подстиче све Американце да учине исто.

Републиканци кажу да их обасипају позивима компаније с 500 запослених које се боје да ће морати да отпуштају раднике који се противе вакцинацији и тестирању. „То је забринуло обичне људе и мале компаније“, рекао је пре гласања републикански сенатор Мајк Браун, који је иницирао предлог.

Прочитајте још:  О лажној АУКУС стратегији

Бела кућа саопштила је у уторак да обавеза вакцинације или тестирања запослених не би представљала терет за послодавце јер је велика већина Американаца у потпуности вакцинисана те да се то правило не би односило на мале фирме.

„Налазимо се усред јавноздравствене кризе. Сви виде које штете она наноси. Њено решавање мора предводити наука“, рекао је вођа демократа у Сенату Чак Шумер.

САД има највиши проценат новозаражених у свету. Коронавирусом се досад заразило 49,5 милиона Американаца, а умрло их је више од 794.000.

Републиканци су подршку својој мери оценили као јасну поруку забринутости јавности због могућега утицаја уредбе на раднике, компаније и привреду.

Лидер републиканаца у Сенату Мич Меконел је Бајденову уредбу назвао „противзаконитим“ и „апсурдним“ покушајем владе да управља животима обичних грађана.

[table id=1 /]



Хина

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *