Тужилаштво одбило захтев за увид у списе о Цвијану, Повереник покреће поступак

0

Izvor: YouTube/ Screenshot/ RTV Marš Valjevo

Након жалби против Вишег јавног тужилаштва у Београду, због одбијања захтева за увид у предмет Владимира Цвијана, Повереник за информације од јавног значаја затражио је од тужилаштва да му без одлагања достави на увид списе премета, како би донео одлуку по жалби београдског адвоката Ивана Нинића.

Како је Нинић написао на Твитеру, нема процесних услова да се реши по његовој жалби, јер је тужилаштво обавестило Повереника да није у могућности да му достави списе тог предмета.

Поступајући по Нинићевој жалби, Повереник је затражио од Тужилаштва да му, ради неспорног и потпуног утврђивања чињеничног стања и доношења правилне и законите одлуке по жалби, достави на увид списе из предмета о Цвијану, како би донео одлуку о Нинићевој жалби.



Међутим, Тужилаштво је обавестило Повереника да „није у могућности“ да му достави списе из тог предмета, осим, како су навели, када су испуњени услови предвиђени Законом о кривичном поступку и Законом о јавном тужилаштву.

Повереник се затим у још једном допису обратио захтевом за достављањем копије списа тог предмета, наглашавајући да их тражи са искључивим циљем да се сагледна истинита, јасна и потпуна природа тражених информација, те, како стоји у допису Нинићу, „евентуална могућност обавештавања јавности у погледу тражених информација у вези са случајем смрти Владимира Цвијана, не спорећи да су те информације посебно осетљиве, а уважавајући личност преминулог и његово достојанство“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, Тужилаштво није поступило по захтевима Повереника и није доставило тражене списе предмета.

Прочитајте још:  Тачи: Јамајка признала независност Косова

Након тога, Повереник се обратио Министарству државне управе, Управном инспекторату, Сектору управне инспекције Београд са иницијативом за спровођење надзора код Вишег јавног тужилаштва, као и за подношење захтева за покретање прекршајног поступка против одговорног у тужилаштву. Повереник наводи да је предузео радње које му стоје на располагању, а све у циљу утврђивања чињеничног стања и остваривању законом установљеног права јавности да зна, наводи се у допису Повереника, који је Нинић објавио на Твитеру.



Подсећамо, Иван Нинић је од Безбедносно-информативне агенције тражио податке о евентуалном надзору и праћењу адвоката Владимира Цвијана, као и захтев Вишем јавном тужилаштву да му омогући увид у списе предмета. У захтеву БИА, Нинић је упутио два питања о евентуалном тајном надзору и праћењу адвоката Цвијана након његовог напуштања Српске напредне странке 2013. године, која оцењује као „врло конкретна“.

Бивши функционер Српске напредне странке Владимир Цвијан нађен је мртав у Дунаву 5. јануара 2018. године.

За његову смрт се сазнало тек три године касније.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *