Удружење Заштитимо Јадар и Рађевину: Нећемо рудник ни под којим условима

0

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Повлачење Закона о изменама и допунама Закона о експропријацији из скупштинске процедуре не испуњава захтеве Удружења “Заштитимо Јадар и Рађевину” које је “апсолутно” против отварања рудника литијума код Лознице, рекла је представница тог еколошког покрета Марија Алимпић.

Она је за Бету казала да мештани лозничких села, због опасности по животну средину, не желе отварање рудника ни у каквим околностима и не прихватају никакве промене закона који се односе само на промену услова под којим би рудник био отворен.

„Не желимо рудник литијума у нашој средини, а то значи да не желимо да га отвори ни једна компанија, а не само Рио Тинто“, рекла је Алимпић.



Додала је да повлачење измењеног Закона о експропријацији није ни корак у испуњавању њихових захтева.

Подсетила је и да важећи Закон о експропријацији омогућава експропријацију земљишта за потребе отварања рудника литијума, а да нови Закон о рударству и геолошким истраживањима дозвољава да се експлоатација литијума прогласи јавним интересом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Закону о рударству и геолошким истраживањима је наведено да су „геолошка истраживања и експлоатација минералних сировина у јавном интересу“.



„Минерални ресурси, ресурси подземних вода, геотермални ресурси, као и други геолошки ресурси су природно богатство у својини Републике Србије. Минерални ресурси односно минералне сировине од стратешког значаја за Србију су нафта и природни гас, угаљ, руде бакра и злата, руде олова и цинка, руде бора и литијума, уљни глинци (уљни шкриљци, односно шејлови), као друге минералне сировине, одређене посебним актом Владе на предлог министарства надлежног за послове геолошких истраживања и рударства“, наведено је у том закону.

Прочитајте још:  ДА ЛИ ЕЛ ДОРАДО ЗАИСТА ПОСТОЈИ НА БАЛКАНУ И ЗА КОГА?

Законом је предвиђено и да, у случају да се експлоатација врши у заштићеном подручју или подручју еколошке мреже, јавни интерес и значај утврђују у складу са законом којим се уређује заштита природе.

Прецизирано је да се за потребе привредног субјекта, у приватној или јавној својини, који је носилац истраживања или експлоатације минералних сировина, које су одређене као сировине од значаја, могу експроприсати непокретности, што значи и земљиште.



Алимпић је рекла да је Просторни план подручја посебне намене за пројекат „Јадар“ усвојила Влада Србије у марту 2020, „криминално и илегално, јер је чак прекршен и Закон о рударству, пошто нису дефинисани детаљи и пројекат није још завршен“.

Тај план је, подстила је Алимпић, Скупштина града Лознице 29. јула 2021. укључила у Просторни план града иако је у Службеном гласнику 27. јула, два дана раније, оглашено да је тај исти, Просторни план подручја посебне намене, у стању измена и допуна.



„Против такве незаконите одлуке ‘Коалиција за одржово рударство у Србији’ и ‘Заштитимо Јадар и Радјевину’ уложили су Уставну иницијативу“, рекла је Алимпић.

Додала је да је Просторни план подручја посебне намене кључни документ за компанију Рио Тинто јер је на основу њега урађено све до сада, као и пренамена земљишта из пољопривредног у грађевинско, што је покренуло и притисак на мештане да продају земљиште.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *