ХРВАТИ СУ ОТКРИЛИ КОРОНА ТУРИЗАМ: Странци хрле да се вакцинишу, највише организовано долазе из земље која има и своју вакцину

0

(фото:курир)

Од пандемије ковида, туризам је био један од највец́их губитника. Међутим, и ова привредна делатност се прилагођава новим околностима, па се развија потпуно нови концепт здравственог туризма – тзв. вакцинални туризам или вакцинални туризам, пише Нови лист.

Земље које имају вишак вакцина дошле су на идеју да је понуде у склопу туристичких аранжмана како би привукле међународне туристе из оних земаља у којима вакцина није довољна или је доступна само одређеним категоријама становништва.

Све се више говори о руским држављанима којима су код куц́е доступне само домац́е вакцине. Они долазе у европске земље да приме вакцину признату од западних земаља која им омогуц́ава да путују светом. Наиме, руска вакцина Спутњик В није на списку оних које омогуц́авају тзв зелени пролаз. Дакле, међу земљама које Руси бирају да „иду на вакцину” је и Хрватска, која је од средине јула омогуц́ила вакцинацију страних држављана. Из Хрватске туристичке заједнице (ХТЗ) такође потврђују да руски држављани због тога долазе организовано у Хрватску.



„Ова тема је актуелна више од два месеца и Уред ХТЗ-а је у сталном контакту са организаторима путовања, али и низом агенција и индивидуалних туриста који су заинтересовани за овај вид туризма. То су углавном тродневни аранжмани, тј. две ноц́и и у скоро 95 одсто случајева то је Загреб. У Русији су најактивнији руски експрес и ПАКС, који нуде комплетно организоване аранжмане, али постоји и велики број агенција које организују ове посебне туре у Хрватску“, кажу у ХТЗ-у.

Туристима се, додају, нуде авионске карте, хотелски смештај, излети по Загребу и околини, као и обилазак Плитвичких језера, ручкови и вечере у ресторанима. Вакцинација је обично одмах првог дана или евентуално дан након доласка. А како Руси углавном желе да се вакцинишу Фајзер, велика вец́ина се после три недеље врац́а у Загреб. Због тога ц́е, према тврдњама ХТЗ-а, руска авиокомпанија Аерофлот крајем децембра увести свакодневне директне летове за Загреб, а руски организатори путовања нуде аранжмане везане за Адвент и Нову годину у Хрватској.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  „Јован Далматинац” пред судом

Међутим, осим Русије, до сада није забележено повец́ање интересовања за овакве туристичке аранжмане са других тржишта.

Нови лист пише да, према подацима ХЗЈЗ-а, са вакциналних пунктова у неколико жупанија поред руских држављана долазе и држављани Украјине, Италије, БиХ, Македоније, Немачке, Бразила, Словеније и Србије.

„Разлози због којих странци долазе у Хрватску на вакцинацију су различити, на пример понекад зато што су се затекли у Хрватској током летњих празника када треба да приме другу дозу вакцине или су дошли да се вакцинишу првом дозом јер је доступна док на годишњем одмору.у Хрватској током сезонског рада како би се вратили куц́и без тестирања, због студирања или школовања у Хрватској, али због жеље да се вакцинишу вакцинама којих нема у њиховим земљама“, кажу у ХЗЗЈ.

У Министарству туризма кажу да је Хрватску до сада ове године посетило око 140.000 туриста из Русије, са скоро милион ноц́ења, односно 477 одсто више долазака и 417 одсто више ноц́ења него у истом периоду прошле године. ХТЗ наводи да је према систему еВиситор само у новембру са руског тржишта остварено више од 7.000 долазака и око 22.500 ноц́ења, што је повец́ање од 312 одсто у доласцима и 227 одсто у ноц́ењима у односу на исти месец године. 2019. .

Али постоје и одређени ризици оваквих циљаних туристичких путовања. Туристички стручњаци упозоравају да су оваква, али и друга медицински мотивисана путовања, у вец́ем ризику од компликација, ширења заразе током путовања или друштвених као што је (не)једнакост појединих друштвених категорија када је вакцина у питању доступност и вештачке несташице.на тржишту за привлачење страних туриста.

Прочитајте још:  Откривено након колико месеци пада ефикасност бустер дозе Фајзера

Ипак, овај облик медицинског туризма се убрзано шири и многи га виде као прилику да се барем део прихода врати сектору здравственог туризма.

Курир.рс/Нет.хр

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *