Шта ће изаћи из ове Пандорине кутије? Отварање архива Југославије по узору на Штази архиве

1

Лукас Мандл, посланик Народне партије Аустрије (ОВП) у Европском парламенту (Фото Фејсбук)

[table id=1 /]

Отварање војне и полицијске архива бивше Југославије допринело би повратку поверења, оцена је Лукаса Мандла, посланика Народне партије Аустрије (ОВП) у Европском парламенту, о чијем извештају о сарадњи у борби против организованог криминала на Западном Балкану сутра треба да расправљају европосланици.

Мандл је, на зум конференцији за новинаре, рекао да је битно да се тај извешта усвоји, јер се у њему дају конкретни предлози за успешну борбу против организованог криминала.

„Западни Балкан је важан део Европе, а организовани криминал у том региону је међу великим структуралним проблемима. Грађани Западног Балкана су жртве организованог криминала и све што чинимо у тој области је у њиховом интересу”, казао је Мандл.

Он сматра да организовани криминал води ка губитку поверења у државу, минира државне институције, што је тешко за младе демократије на Западном Балкану, а уједно и омогућава уплив страног утицаја.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мандл је објаснио да се у извештају тражи отварање архива бивше Југославије, јер је пример отварања Штази архиве по распаду ДДР-а, како каже, донео транспарентност и повратак поверења.

„То би било важно јер су се неке структуре пренеле на организовани криминал. А тражимо отварање архива војне и полицијске службе бивше Југославије”, објаснио је.

Мандл сматра и да наследницама бивше Југославије треба предати архиве, што се такође тражи у извештају.

Поред тога у извештају, како је пренео, предлаже се проширење сарадње обавештајних служби ЕУ, САД и Велике Британије са службама на Западном Балкану, а у циљу успешније борбе против организованог криминала.

Мандл је навео да се тражи и да државе Западног Балкана које још нису чланице у организацијама попут Еуројуст, Еуропол и Фронтекс буду што пре примљене, а то се тиче пре свега Косова.

Прочитајте још:  Створили су оне који их данас убијају: Аустроугарска створила албанску нацију како би смањила утицај Русије на Балкану

Говорећи о актуелној ситуацији на Западном Балкану Мандл је казао да је јако забрињавајућа снажна дестабилизација БиХ.

Мандл, који је и председник Аустријског друштва пријатеља Косова, казао је да на Косову постоји велика стабилност због поверења које влада има у парламенту, али и „младе председнице која ужива широку подршку”.



О другим државама није директно говорио, али је рекао да „економски снажне државе треба да преузму већу одговорност за стабилност у региону”.

„Као што Немачка има одговорност за стабилност и развој Европе, тако и на Балкану економски најснажнија држава има одговорност да доприноси превазилажењу конфликата”, рекао је Мандл, јасно алудирајући на Србију.

Известилац из сенке, посланик Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) у Европском парламенту Андреас Шидер указао је да је проблем што су мафијашке структуре понекад на Балкану повезане са политичарима, те додао да је већи проблем од организованог криминала свакодневна корупција са којом се суочавају грађани приликом полагања испита, одласка код лекара,…

„То су све ствари које коче у развоју. Криминал на Балкану је резултат друштвеног развоја, јер тамо где су слабе држава и економија и где не постоји перспектива јача криминал. Због тога је битно подржати реформе у правосуђу и владавини права”, додао је.

Шидер је рекао да је погрешно што неки људи говоре да је Балкан пун криминала и да га не треба примати у ЕУ, додајући да само европска перспектива може подстаћи промену.

Приступни преговори, према његовим речима, су мотор реформи, те би европска перспектива из Брисела могла бити снажнија.

„Европски парламент је јединствен у вези отварања поглавља, приступних преговора, али за Европску комисију нисам сигуран, а у Савету ЕУ влада статус кво”, оценио је Шидер.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Шта ће изаћи из ове Пандорине кутије? Отварање архива Југославије по узору на Штази архиве

  1. А они као не знају шта пише у архивама
    ЕСЕФЕРЕЈОТ?

    Есеферејот је била чланица НАТО пакта
    и самим тим 100% у НАТО обавештајном
    ланцу. Сви генерали друга тите су
    имали НАТО школу, тако да су ово све
    глуматања. Ако је било антиеврупског
    деловања, то је било масло САД, нпр.
    са криминалцима, нпр. Гишка и Аркан,
    а другови еврупци би очито да тако
    пречишћену и претресену архиву увале
    нама Србима на душу.

    Кад Слободан Милошевић није могао
    да је отвори (због оних који су били
    за нас у другим републикама, итд…),
    сад је прошао воз. Ту архиву су
    требали наши да отворе и да гомили
    гов*ана суде за АНТИСРПСТВО, али
    наравно тихо и тајно. Нажалост,
    број оних са антисрпским путером
    на глави био је сигурно несносан.
    Те фаце су нас зато и прогутале 5.
    октобра и кољу нас до данас.
    НАТО титови удбаши.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *