Кирил Петков: Кад моја Влада ступи на дужност, Софија ће прекинути опструкцију настојања Северне Македоније да се придружи ЕУ

0

(фото:НСПМ)

Нови бугарски премијер Кирил Петков наговестио је да ће Софија прекинути опструкцију настојања Северне Македоније да се придружи ЕУ када, наредних недеља, његова влада ступи на дужност.

Петков је такво обећање дао у интервјуу који данас објављује Фајненшел тајмс, потврдивши приврженост Бугарске НАТО и Западу.

„Ми смо на правој страни политике НАТО и ЕУ, 100 одсто… Предложиц́емо нови процес [о Северној Македонији], веома брз, са ограниченим временским оквиром, дуг само шест месеци“, рекао је Петков у интервјуу који је водјен пре него што је 13. децембра потврдјен за премијера. ФТ пише да до заокрета долази након што је Бугарска прошле године ставила вето на преговоре Северне Македоније о приступању ЕУ због спорова око историје и идентитета. Критичари су тада оптужили бившег бугарског лидера десног центра Бојка Борисова да је прибегао национализму како би скренуо пажњу са вишемесечних протеста против организованог криминала и корупције који су под његовим надзором.



Борисов је, додаје лист, свргнут на изборима у априлу, али неуспех у договрима о коалицији довео је до нових избора у јулу и поново у новембру, када је центристичка партија Настављамо промене (ПП) Кирила Петкова освојила око четвртину гласова.

Подсећајући да су Петков и његови коалициони партнери – Социјалистичка партија, антиеелитистичка странка Има таквих људи (ИТН) турбо-фолк звезде Славија Трифонова и либерални предизборни савез Демократска Бугарска – постигли договор о коалиционој влади ФТ преноси изјаву Петкова да ће нова влада поставити разговоре са Северном Македонијом на нове основе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ми ц́емо користити радне групе . . . да се надју решења о питањима као што су заједничке економске активности, инфраструктура, култура и историја“, рекао је он.

Прочитајте још:  „Златна милијарда” саопштила је своје намере у седишту НАТО

Лист подсећа и да је бивша југословенска република Македонија променила име из Република Македонија у Северна Македонија како би решила спор око имена државе са Грчком која је због тога годинама блокирала Скопље на путу ка ЕУ, али су се у медјувремену погоршали односи Софије и Скопља.

Многи Бугари оспоравају постојање засебног македонског идентитета и језика и неке догадјаје који датирају из Другог светског рата, наводи лист и додаје да се Петков ;суочава са изазовом обликовања политике своје владе према Северној Македонији.

Загонетни лидер ИТН Трифонов је уочи избора неговао имиџ укорењен у романтичном национализму који у Бугарској подразумева и тврдњу да је Северна Македонија етнички и културно Бугарска, а његовој странци коалиционим договором припало је место министра иностраних послова и министра енергетике, наводи ФТ.

Лист додаје и да је недавна анкета Галуп интернешенела показала да мање од 10 одсто Бугара директно подржава тежње Северне Македоније да постане део ЕУ, док више од 70 одсто подржава вето Бугарске на приступне преговоре Скопља док се билатерални неспоразуми не реше.

Петков је рекао да је ИТН конструктиван партнер у коалиционим преговорима и да ц́е области о којима се разговарало последњих месеци остати на столу.

„На пример, у македонским уџбеницима Бугарску не треба називати фашистичком“, рекао је он, алудирајуц́и на македонске описе бугарских трупа које су окупирале или, по бугарском мишљењу, ослобадјале и управљале оним што је данас Северна Македонија током 1940-их.

Петков је рекао да ц́е се његова спољна политика фокусирати на спречавање оружаних сукоба „било где у суседству“, али да земља остаје усидрена на Западу.

Прочитајте још:  Полиција проверила наводе о "списку" у приједорској школи

„Желимо активну и посвец́ену улогу Бугарске и у ЕУ и у НАТО. Не желимо више да будемо лоше дете у задњем делу учионице“, додао је.

Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *