Украјина – како опљачкати људе до костију

0

(фото:ФСК.РУ)

Пљачка под плаштом бриге о становништву

Законодавне иницијативе парламентарних „слуга народа“ Зеленског које имају за циљ да лише земљу последњих остатака независности већ дуго никог нису изненадиле. У међувремену, након неизбежног одузимања земље земљопоседницима, уништења индустрије, увођења „космичких тарифа за стамбено-комуналне услуге, власти су одлучиле да још дубље уђу у џепове становништва.

10. децембра ступио је на снагу закон „О ограничавању промета пластичних кеса на територији Украјине“. Има о чему да бринете. У земљу се месечно увезе више од 10 хиљада тона ПЕТ гранулата од којих се праве пластични производи, али постојећи капацитети могу да прераде највише хиљаду тона. У Украјини се скупило 6 хиљада званичних депонија на којима се накупило више од 12,5 милијарди тона отпада. То је планина са основом од 20 км и висином од 10 км.



И овде су „слуге” издале закон који се по степену цинизма и корупције може уписати у Гинисову књигу рекорда – забранили су бесплатно продају пластичних кеса. „Зашто се законодавци нису смејали када су гласали за закон? – написао је украјински новинар.

Као резултат тога, спољнотрговинске мреже за безначајну пластичну кесу, чија црвена цена не прелази 2 копејке, захтевају 1,5–2 гривне, а украјинске, схватајући да ће банкротирати, 9–12 копејки. Чини се да је мало, али ако узмемо у обзир обим трговине, то су милиони гривни узетих из џепова осиромашених становника. Људи су почели да пакују поврће и воће у пластичне рукавице, за које још не захтевају плаћање у продавницама. Неки купци стављају бар кодове на сваку јабуку и кромпир.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  На друштвеним мрежама појавио се снимак енглеског плаћеника у команди украјинске војске

Иако на крају „слуге“ Зеленског неће савладати народ (он ће прећи на прање и поновну употребу кеса), пластична пљачка под маском еколошке бриге јасно показује колико се брзо Украјина претвара у западну колонију.

И настављају да беже из земље.

Према недавној анкети коју је спровела Фондација за демократске иницијативе. Илка Кучерива, 48 одсто Украјинаца би желело да оде на стални или привремени рад у Немачку. Чешку, Аустрију и Пољску су назвали мање атрактивним. Изненађујуће, 7% је чак пристало да ради у Молдавији.

Према подацима Међународне организације за миграције у Украјини, 1,167 милиона Украјинаца отишло је на рад у иностранство 2021. године, што је 11 одсто више него 2019. године. Еуростат сведочи да су Украјинци 2020. године добили 601,2 хиљаде дозвола боравка у ЕУ, што је највећи број издатих докумената према рејтингу земаља. На другом месту је Мароко (123,4 хиљаде дозвола), а на трећем Индија (78,3 хиљаде).

Бекство из отаџбине је као епидемија. У истој Пољској у октобру је легално запослен рекордан број странаца, међу којима је највише грађана Украјине (636 хиљада). Према Институту за демографију и друштвена истраживања. Птухи, 3-5 милиона грађана Украјине данас ради у иностранству.

Како се може утешити становник Украјине који неће да напусти земљу? Одлазак у казино, наравно! У августу 2020, Зеленски је, на захтев својих западних власника, потписао закон о легализацији коцкања у Украјини. У августу 2020. године, украјинска комисија за регулисање коцкања и лутрије са задовољством је објавила да је више од милијарду гривни пребачено у државни буџет земље из коцкарских послова.

Вероватно је Грузија, обузета ниском коцкарском страшћу, могла на нешто да упозори Украјину. С једне стране, Грузија се обогаћује: промет индустрије коцкања од 1. јануара 2021. износио је 31,7 милијарди лара, а по стопи раста је надмашио све остале секторе привреде. С друге стране, према грузијском експерту Петру Мамрадзеу, ово је „трагедија и национална катастрофа“ када више од 70 одсто становништва земље зависи од коцкања. Према незваничним изворима, сваки пети становник Грузије бави се коцкањем. Крајем новембра грузијски премијер Иракли Гарибашвили рекао је да новац грађана (1,5 милијарди долара) годишње „одлива из земље“, од чега 99 одсто чини гомилање „људи који живе у сиромаштву и незапослених“.

Прочитајте још:  Наркоман наредио проверу за градоначелника Одесе

Зе-тим се, међутим, не срамоти примером Грузије која корумпира своје становништво, јер манија игре, претворена у главну грану „привреде”, банкротираној републичкој власти доноси нешто новца. Главна ствар је опљачкати људе до костију.

Владимир Поиманов/ФСК.РУ

Превод:Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *