Од Ниша до Зајечара возом за пет сати, као и пре реконструкције пруге

0

Foto: Pixabay

Након две и по године реконструкције пруге од Ниша до Зајечара, путнички возови јуче су кренули да саобраћају на тој релацији, али се брзине којима се крећу нису битно промениле упркос обећањима да ће након реконструкције ићи 90 километара на час.

По реду вожње, раздаљину од 108 километара, требало би да прелазе за три сата и 34 минута, односно за три сата и 58 минута, али већ су кренула кашњења, тако да ће воз који је јутрос нешто пре шест сати пошао из Ниша стићи у Зајечар стигао за пет сати, односно са закашњем од сат и 27 минута.

При том у овом делу земље нема снега, који би евенутално могао да послужи као изговор за кашњење.



Обнављање путничког саобраћаја на прузити Ниш-Зајечар предузећа „Србија Воз“ и „Инфраструктура железнице Србије“ нису званично најавиле, тако да су јуче сва три поласка из Ниша, као и три из Зајечара, била јуче са тек по којим путником, који је игром случаја сазнао за њих.

У току јучерашњег дана није стигло ни саопштење за медије које су обећали у предузећу „Инфраструктура железнице Србије“, тако да се о железничком путничком саобраћају између поменута два града зна само оно што је наведено у реду вожње „Србија Воза“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како су раније саопштили из предузећа „Инфраструктура железнице Србије“, теретни железнички саобраћај од Ниша до Зајечара обновљен је средином августа.

Саобраћај на прузи Ниш-Зајечар обустављен је фебруара 2019. године, након што су се за само месец дана догодила четири исклизнућа вагона.

Прочитајте још:  Јавна предузећа 2019. направила губитке од 155 милиона евра

Исклизнуће цистерни са опасним материјама био је разлог да мештани Јасеновика поред Ниша фебруара буду привремено евакуисани из својих кућа, након чега је и уследила реконструкција пруге.

Првобитни рок за завршетак радова био је август 2020. године, али су радови каснили и највећим делом завршени јуна ове године.

Пруга од Ниша до Зајечара највећим већим делом је изграђена до Првог светског рата, а комплетно је завршена 1922. године. Њена последња реконструкција била је 1961. године, иако су стручњаци истицали да је тако нешто потребно на сваких 20 до 25 година, због чега су возови на појединим деоницама ишли брзином од свега 10 и 20 километара на час.

Према првобитним најавама, реконструкција 108 километара пруге требало је да кошта пет милијарди динара.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *