Студија: Религија у девет земаља света потпуно изумрла!

0

Студија која користи податке пописа из девет земаља показује да је религија у тим земаља потпуно изумрла, кажу истраживачи.

Студија је открила стални пораст оних који тврде да немају верску припадност.

Математички модел тима покушава да објасни међудејство између броја религиозних испитаника и друштвених мотива који стоје иза тога.

Резултат, објављен на састанку Америчког физичког друштва у Даласу, САД, указује на то да ће религија у тим земљама потпуно нестати.

Тим је узео податке пописа који сежу чак један век уназад из земаља у којима је попис испитивао верску припадност: Аустралије, Аустрије, Канаде, Чешке, Финске, Ирске, Холандије, Новог Зеланда и Швајцарске.

Њихово средство за анализу података позива се на оно што је познато као нелинеарна динамика – математички приступ који је коришћен за објашњење широког спектра физичких појава у којима бројни фактори играју улогу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Један из тима, Даниел Абрамс са Универзитета Нортхвестерн, изнео је сличан модел 2003. како би ставио нумеричку основу иза опадања светских језика који се мање говоре.

У његовом срцу је такмичење између говорника различитих језика и „корисност“ говорења једног уместо другог.

„Идеја је прилично једноставна“, рекао је Рицхард Виенер из Истраживачке корпорације за напредак науке и Универзитета у Аризони.

„Поставља се да ће друштвене групе које имају више чланова бити привлачније за придруживање, и поставља се да друштвене групе имају друштвени статус или корисност.

„На пример, у језицима може бити већа корисност или статус у говору шпанског уместо [умирућег језика] кечуанског у Перуу, и слично томе, постоји нека врста статуса или корисности у томе да будеш припадник религије или не.“

Прочитајте још:  Кубанска комунистичка партија забранила традиционалну процесију током Свете недеље

Др Виенер је наставио: „У великом броју модерних секуларних демократија, постоји тренд да се људи идентификују као неповезани са религијом; у Холандији је тај број био 40%, а највећи који смо видели је био у Чешкој, где је тај број био 60%.“



Тим је затим применио свој модел нелинеарне динамике, прилагођавајући параметре за релативне друштвене и утилитарне предности чланства у категорији „нерелигиозних“.

Открили су, у студији објављеној на интернету , да су ти параметри слични у свим проучаваним земљама, што сугерише да слично понашање покреће математику у свим земљама.

А у свим земљама, индикације су биле да религија иде ка изумирању.

Међутим, др Винер је на конференцији рекао да тим ради на ажурирању модела са „мрежном структуром“ која је репрезентативнија од оне која је на делу у свету.

„Очигледно је да не верујемо да је ово мрежна структура модерног друштва, где је свака особа под једнаким утицајем свих других људи у друштву“, рекао је он.

Међутим, он је за ББЦ Невс рекао да мисли да је то „сугестиван резултат“.

„Занимљиво је да прилично једноставан модел обухвата податке, и ако су те једноставне идеје тачне, то сугерише куда би ово могло да иде.

„Очигледно је да се много компликованије ствари дешавају са било којом особом, али можда је много тога у просеку.

Превод: Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *