Осим климатских промена, на Арктику још један проблем – све више смећа

0
арктик

арктик(фото:Оливер Морин)

Научници су упозорили да Арктик, уз постојеће последице климатских промена, има нови проблем – смеће које долази с повећањем поморског саобраћаја кроз тај регион.

Арктик се греје двоструко брже од остатка света, па топљење леда који је дуго прекривао то подручје отвара нове морске путеве. Истраживачи су прошле године запазили да смеће затрпава плаже Беринговог пролаза код Аљаске.

„То је директна последица повећаних поморских активности“, рекао је климатолог Рик Томан из Аљаског центра за климу, један од главних уредника извештаја о Арктику које сваке године објављује државна агенција НОАА.



Отпад показује „шта климатске промене омогућују људима да раде у региону“, казао је Томан.

Између 2016. и 2019. број рибарских, теретних и војних бродова који пролазе регијом нарастао је за 58 посто, а стручњаци тврде како ће саобраћај још расти паралелно с глобалним загревањем.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

С поморским саобраћајем долази и бука. Подводне звучне слике на Арктику постале су бучније, што је проблем за морске сисаре који користе звук за навигацију и социјализацију, упозорава Томан.

Годишњи извештај, објављен на конференцији Америчке геофизичке уније, говори и о најнижем нивоу леда у пролеће ове године, што је још један знак да климатске промене брзо мењају Арктик.

Светска метеоролошка организација потврдила је да је прошле године у сибирском граду Верхојанску забележен арктички температурни рекорд од 38 степени.

“Становници Арктика већ осете огромне промене“, рекла је коауторка извештаја Ана Лиљедахл.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *