ЕПС потрошио 25 милиона евра за три дана увоза електричне енергије

0

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Електропривреда Србије (ЕПС) је за три дана увоза струје потрошила око 25 милиона евра, с тим да у ту рачуницу улази недеља када индустрија не ради и знатно је мања потрошња, а не улази сума коју је Електромрежа Србије (ЕМС) платила за балансирање због тога што је у једном тренутку ветар стао па тиме и производња у ветроелектранама, пише “Данас”.

Према подацима са сајта ЕМС-а Енергyфлуx може се прецизно утврдити када су поиспадали блокови Термоелектране “Никола Тесла” у Обреновцу, када је стао ветар, када и колико је струје увезено, као и које су биле просечне цене струје у Србији.

По писању “Данаса”, Србија је увозила електричну енергију и пре “временске непогоде”, односно снега, па је у суботу, 11. децембра увоз био између 100 и 200 мегавата по сату и за то је плаћено око 450.000 евра, јер је цена у пику била око 270 евра по мегават-сату, док је ноћу падала на 160 евра.



У суботу је из термоелектрана излазило између 2.560 и 2.879 мегавата што је било две трећине укупне производње струје. Из хидроелектрана је стизало око 22 одсто, а “из ветра” око девет одсто електричне енергије, јер су ветроелектране у неким тренуцима радиле скоро на максимуму и давале 350 мегавата.

У недељу, 12. децембра, када је почео снег, термоелектране су још радиле како треба све до пет сати ујутру. Затим почиње нагли пад производње на 2.200 мегавата, да би остатак дана из угља стизало свега од 1.000 до 1.200 мегавата струје, једва више од трећине укупне производње. Зато су пуштене турбине у хидроелектранама и производња се удвостручује, до 2.600 мегавата, или 60 одсто укупне производње.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Милица Ђурђевић: Телеком покушава да преживи до пролећа, да би после применили Шојићев рецепт

У нормалним временима угаљ даје око 70 одсто а вода око 30 одсто електричне енергије. На сву муку и блато у угљу, у недељу у 16.40 стаје и ветар и производња пада са 350 на свега 50 мегавата, подсетио је “Данас”.



“Капацитети више не могу да прате потрошњу и креће значајан раст увоза, на до 1.000 мегавата, али срећом цене су и даље, условно говорећи, ниске, у том тренутку најниже у Европи, око 200 евра у просеку, а максимално 265 евра по мегават-часу. У недељу, првог дана колапса, захваљујући малој тражњи и нижим ценама потрошено је свега око 3,2 милиона евра за увоз струје”, навео је лист.

У понедељак, 13. децембра, слика се мења нагоре, скаче увоз, али и цене, увози се просечно 1.500 до 1.600 мегавата по сату, а цена у пику скаче и до 333 евра за мегават. На крају дана “искеширано” је више од девет милиона евра за струју,.



У уторак, када је и одржана јавна седница Владе Србије, ударац на буџет био је најтежи. Потрошено је скоро 13 милиона евра. Видело се да се блокови полако враћају, производња у термоелектранама је подигнута увече на скоро 1.800 мегавата, али и даље су највећи терет поднеле хидроелектране које су на врхунцу правиле 2.600 мегавата струје. Ветар скоро уопште није дувао. Готово целог дана се увозило између 1.800 и 2.000 мегавата, више него што је износила производња у термоелектранама.

Цена струје коју плаћа Србија била је углавном највиша у Европи и достизала је и 400 евра по мегават-сату, пише “Данас”, по чијој рачуници, ако се до понедељка задржи овај темпо њеног увоза и оволике цене и буде се трошило 10 до 15 милиона евра дневно, цех би могао да скочи на више од 75 милиона евра, за само једну недељу.

Прочитајте још:  Грчка се припрема за искључења струје ако не буде руског гаса

Недељник

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *