Малигне болести нису хитна ствар: Срамна изјава секретара Министарства здравља

0

Foto: Selena Ribić/Nova.rs

На другом по реду Националном онколошком форуму одржаном данас, присуствовали су представници Министарства здравља, Владе републике Србије, Форума пацијената Србије као и лекари. Повод је национална кампања под називом „Нема чекања” која за циљ има да пробуди свест, пре свега код људи који су онколошки пацијенти и који сумњају на неки малигнитет.

Годишње у Србији оболи 40.000 људи, а на жалост битку изгуби око 30.000, те се наша земља налази на неславном првом месту у Европи, односно на другом у свету, када је у питању смртност од свих малигних болести.

Зашто је толико висока смртност и да ли је епидемија коронавирусом само додатно погоршала незавидну ситуацију у дијагностици и лечењу малигних болести нека су од питања на која су нам одговарали гости панела у оквиру овог форума. Међу гостима и говорници нашли су се проф. др Даница Грујичић, др Ненад Мијалковић, из Републичке стручне комисије за цитотоксичне и молекуларне лекове Министарства здравља, проф. др Ференд Вицко, државни секретар Министарства здравља и Дејан Ковачевић, представник Владе Републике Србије.



Говорило се о проблемима у нашем здравственом систему, недостатку потребне опреме за скрининг и рано откривање болести, али и о непостојању свести код грађана о важности превентивних и редовних лекарских прегледа.

„Ситуација са коронавирусом оптеретила је здравствене системе у целом свету, а у нашем здравству није било сјајно ни пре короне. Такође, онколошки пацијенти и они који су суспектни на канцер су, због страха од короне, одлагали своје прегледе, што је довело до тога да је трећина пацијената која се јавила лекару била у терминалној фази болести и за њих није било помоћи када је у питању лечење”, речи су Марка Милановића председника Форума пацијената Србије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Kо је предложио криминалца Поћуту у комисију Владе Србије за субвенције из екологије?

Док је проф. др Ференц Вицко говорио о слабом постотку људи који се јавља на скрининг тестове, као и свеукупној ситуацији која нас је затекла са пандемијом и додао:

„Друга важна ствар која се можда људима неће свидети, а треба јасно рећи да малигне болести нису хитне, то нису акутне ствари.”



Предраг Слијепчевић, потпредседник Форума пацијената Србије и представник Удружења „Леука”, се као особа која се опоравила од канцера, односно леукемије, а и инфаркта, никако није сложио са изјавом државног секретара Министарства здравља и истакао да је за излечење и опоравак од малигних болести управо кључно правовремено откривање.

„Рано откривање је суштински корак у поправљању прогнозе свих малигних болести и то мора бити заједнички корак, пацијената и лекара”, речи су др Даворина Радосављевића, директора медикалне онкологије Института за онкологију и радиологију Србије.



Истакнуто је да је и стање у нашем здравственом систему катастрофално, из угла пацијената, а да би стање било само горе да наши лекари не раде толико предано колико то и чине.

Даље је на конференцији истакнуто да ће Форум пацијената Србије доставити предлог ставки и промена које су важне за добробит пацијената, а на нама је остало да видимо да ли ће до промена доћи.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *