Нови војни блок за Англосаксонце на источној хемисфери

0
британија, регистар

британија

Дубоке унутрашње линије раздела пролазе кроз НАТО

Начелник Генералштаба Оружаних снага РФ Валериј Герасимов рекао је 9. децембра да је стварање војног блока АУКУС (скраћено из Аустралије, Уједињеног Краљевства, Сједињених Држава ) дестабилизујући фактор у Азијско-пацифичком региону (АПР) . „Стварање блокова јасно усмерених против друге државе је дестабилизујући фактор. Блок АУКУС ствара предуслове за ширење нуклеарних технологија. Стварање аустралијске нуклеарне подморничке флоте може постати нова фаза у борби за регионалну доминацију не само у Азијско-пацифичком региону, већ иу другим регионима света“, рекао је Герасимов на брифингу пред војним аташеима. Такође је нагласио да је Русија„За мултилатералне механизме за обезбеђивање безбедности у региону, узимајући у обзир интересе свих држава .

Сједињене Државе, Британија и Аустралија су ове јесени створиле други западни војни блок после НАТО-а, АУКУС. Овај до сада троструки војно-политички савез заправо је дао повода за обнову англосаксонског света, који се својевремено журило да сахрани након доласка Доналда Трампа на власт у САД. У будућности би се Канада и Нови Зеланд могли придружити новом војном савезу. Такође је велика вероватноћа да ће АУКУС укључити Јапан, Јужну Кореју и Индију у своју орбиту. Проширујући блок на овај начин, Вашингтон ће де факто саставити антикинеску коалицију. Један од циљева, уз обуздавање растућег утицаја НР Кине, јесте војно-економско преоптерећење надзора Англосаксонаца над континенталном Европом. Осим тога,Зато се пакт фокусира пре свега на војни потенцијал. Као део алијансе, аустралијска морнарица би по први пут требало да буде у стању да изгради вишенаменске подморнице на нуклеарни погон. Поседујући високу тајност и моћно наоружање, мораће да доминирају Индијским океаном како би „спречили пробој” моћне кинеске флоте у случају војног сукоба у региону. АУКУС такође укључује сарадњу на “сајбер способностима, вештачкој интелигенцији, квантним технологијама и комплементарним подводним способностима . ”

Прочитајте још:  Шкотска: Нова нормалност укинула жене



АУКУС је већ данас две нуклеарне земље, цео континент, огромне армије и војно-индустријски комплекс. Укупна популација је 450 милиона људи и БДП од 27 билиона долара. у односу на 15 трилиона долара. из Кине и 17 трилиона долара. из Европске уније. Чак ни потпуно уједињена континентална Европа нема шта да супротстави новом гиганту (осим озлоглашене борбе против „климатских промена“). Стварање англосаксонског војног савеза већ је довело до тога да је Аустралија отказала уговоре о изградњи подморница са Француском у вредности од 66 милијарди долара у корист подморница на нуклеарни погон. О шоку Европске уније сведоче и оцене француског министарства спољних послова („Ово је ударац у леђа“) и Европске комисије („Сада Европа може да се ослони само на себе“) , које преносе Еуроњуз и Би-Би-Си .

У ствари, континентална Европа је остављена, такорећи, сама са Русијом и војном „мултиполарношћу“, за случај да је и даље осигурава НАТО, финансира и контролише из Вашингтона и Лондона. (Зато у последње време европски политичари све гласније говоре о потреби стварања оружаних снага Европске уније независне од алијансе). Раније су Берлин и Париз могли војно да утичу на суседе ЕУ преко вођства НАТО-а. Сада су гурнути у потребу да директно комуницирају са другим регионалним силама оријентисаним више проамерички него проевропски, пре свега са Пољском и Турском, које имају своје интересе, посебно на постсовјетском простору.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оно што је најавио начелник Генералштаба ВС РФ је догађај који би деценијама могао да постане обележје. Данас Англосаксонци, које представљају САД и Велика Британија, смањују своје отворено војно присуство у Централној Европи (Немачка), Централној Азији (Авганистан) и Блиском истоку (Ирак). У овим регионима више немају праве противнике у светским размерама. Сада се главни ривал и конкурент – Кина – налази у другом делу света – у азијско-пацифичком региону. Стога покушавају да пренесу сву моћ англосаксонског света, који је донедавно био повезан са НАТО блоком, а сада се уобличава у виду новог војног блока АУКУС.

Прочитајте још:  Украдена ремек-дела

У овом сценарију, Русија ће покушати да наметне „избор без избора“ у виду придруживања једном од центара моћи и супротстављања уједињеној Европи. Као што знате, у прошлом веку, током два светска рата, Русија је постала партнер Англосаксонаца. У садашњој ситуацији, НР Кина спрема улогу тадашње Немачке, незадовољне поделом светског геополитичког колача без њеног учешћа. Све то, уз излазак из ЕУ без америчке бриге, даје Русији јединствену шансу мултивекторности и на западу (у Европи) и на истоку (у Азији).

На истоку (у Азији), суседи на континенту већ знају да је АУКУС у стању да омета развој Кодекса понашања у Јужном кинеском мору између АСЕАН-а и Кине (ово је већ званично саопштио шеф Одељења за Азијско-пацифичка сарадња Министарства спољних послова Русије, Алексеј Овчиников). Руски безбедности секретар Савета Николај Патрушев је убеђен да је стварање нових блокова као што АУКУС “ставља цела безбедносна архитектура у Азији под нападом . ” Стога, како би се спречила трансформација АУКУС-а у дестабилизујући фактор, Министарство одбране Русије активно сарађује са партнерима у азијско-пацифичком региону. Према речима начелника Генералштаба Оружаних снага РФ В. Герасимовагодине, руски војни ресор је већ учествовао на састанцима министара одбране држава чланица АСЕАН-а и партнера у дијалогу („СМОА плус“), као и на безбедносним догађајима у оквиру регионалног АСЕАН-а. форум.

У међувремену, аустријски Дие Прессе тврди да је у овом тренутку “Западне алијансе одбране НАТО пролази кроз прави егзистенцијалну кризу . ” Аустрија није чланица алијансе, па су њени стручњаци релативно слободни да се изјасне о стању ствари у овој организацији. И они тврде да дубоке унутрашње линије раседа сада пролазе кроз НАТО. Најдубљи јаз између Европљана и Американаца произилази из чињенице да је “господар Беле куће збуњује Европу са својим грубим потезима као што су бежали Авганистан или тајно формирање нове савез са Аустралији и Великој Британији (АУКУС) . ”

Прочитајте још:  Путин: Изјаве попут „Русија је за Русе“ су алармантне

Као резултат тога, према Дие Прессе-у , „с обзиром на унутрашње тензије и спољне изазове, за северноатлантски блок су сада отворена три пута: наставити, као и раније, са тугом на пола да изађемо из кризе, спровести темељну реформу или распусти НАТО и формира нови европски одбрамбени пакт“ .

Артјом Игњатијев/ФСК.РУ

ПревоД:Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *