Талас злочина се шири Америком

0

САД доживљавају најзначајнији пораст убистава у својој историји

Сједињене Државе су недавно објавиле своје податке о криминалу за 2020. и прелиминарне податке за одлазећу 2021. Близу националне катастрофе.

Број убистава у Сједињеним Државама 2020. порастао је одједном за 30 одсто. У осам држава и бројним градским областима (посебно у Њујорку), пораст убистава достигао је 40 посто или више. Ово је највећа стопа пораста насилног злочина у историји америчке државе. Чак и 2001. године, када је извршен напад на куле близнакиње у Њујорку, узимајући у обзир све жртве, годишњи пораст броја насилних смрти био је један и по пута мањи – око 20%.



У 2020. години у Сједињеним Државама било је 7,8 убистава на сваких 100 хиљада становника. Удео броја убистава употребом ватреног оружја достигао је 77%, а њихово разрешење пало је на 54%. Број нефаталних тешких напада скочио је 12% у 2020.

И пре објављивања званичних резултата о динамици криминала, водећи либерални медији покушали су да докажу да у историјској евиденцији раста броја убистава, наводно, нема ничег необичног. Неки су тврдили да би оно што се догодило могла бити емоционална реакција друштва на „ пандемију “ (чудна теза) и подсећали да је у апсолутном смислу почетком 1990-их ситуација још била гора . Други су генерално окарактерисали оно што се догодило као необјашњив феномен и статистичку несрећу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, прелиминарни подаци за 2021. ућуткали су присталице „пандемијске“ и „случајне“ верзије. Иако година још није завршена, већ је постало јасно да се ситуација погоршала. У 12 великих градских области, број мртвих на улицама достигао је критичне нивое и вероватно ће оборити све историјске рекорде раних 1990-их, чак иу апсолутном износу. У Филаделфији су сви рекорди већ оборени .

Прочитајте још:  Дан заставе или дубока провинција Америке

„Ужасно је – свако јутро устати и доћи да погледам бројке, а онда гледати вести и гледати конкретну историју. Ово је лудо. Ово је само лудило, и то треба да престане“ , прокоментарисао је оно што се дешава градоначелник Филаделфије Џим Кени.

У трећем најмногољуднијем граду Сједињених Држава, Чикагу, чак и према привременим подацима, ове године је број убистава порастао за 3 одсто у односу на 2020. и постепено се приближава рекордном нивоу из 1970. године.

„Заједници је доста. Тако сам тужан. Мора да престане… У последње време овде је горе него у ратној зони “ , описује ситуацију у Рочестеру, капетан локалне полицијске управе Френк Умбрино.

За разлику од либерала, конзервативни стручњаци, политичари и новинари наводе врло конкретне разлоге повећања броја убистава. Једна од кључних је либерализација законодавства коју спроводи Демократска странка и радикално поједностављење система пуштања криминалаца на слободу уз кауцију.

„Људе хапсе због поседовања оружја, а онда их само пуштају изнова и изнова“ – описује шта се дешава у САД, бивши шеф одељења детектив НИПД Роберт Бојс.

Други важан разлог је брутално узнемиравање које је америчка полиција претрпела усред протеста БЛМ-а након смрти преступника Џорџа Флојда . Број ухапшених у 2020. години, упркос порасту криминала и нереда, пао је за 24 одсто – на најнижи ниво у последњих четврт века. Број полицијских пензионисања скочио је одједном за 45 одсто, а оставки – за 18 одсто.

„Проблем је ескалирао као никада до сада… Неки тужиоци су за криминалце, а против полиције! Они, као што смо видели у Висконсину, ослобађају људе који су одговорни за насилне, подле и нечувене злочине. Ове особе чине један злочин за другим, један неморални чин насиља за другим, и поново их пуштају на слободу!.. Ко страда у овом случају? Невини грађани САД, од којих су многи и сами – Афроамериканци и Хиспаноамериканци. Они постају жртве. Није саосећање ставити друштво у службу гомиле агресивних појединаца. Шта је са 99% становника ове земље – поштованих, добрих, достојанствених људи који никоме другоме не наносе штету?” – навео је у интервјуу за Фокс њуз бивши виши саветник Беле куће Стивен Милер.

Прочитајте још:  Кључни партнер и пријатељ”: отворена нова зграда Амбасаде Србије у САД

Политичаре-„напредњаке“ не занимају животи људи. Протести БЛМ-а постали су важан део кампање Џоа Бајдена, а хиљаде људи које су убили криминалци које су демократски тужиоци ослободили жртвовани су тријумфу неолибералне догме. Међутим, ова победа неолиберала може се показати као Пирова. 70% Американаца каже да је криминал у земљи измакао контроли. И то је један од разлога зашто је Бајденов председнички рејтинг пао на 22%, а рејтинг одобравања његових активности од стране Американаца – на 41%.

Уметник Игор Јарошенок

Свјатослав Књазов/ФСК.РУ

Превод:Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *