Бајден продужио на годину дана санкције против Русије

0

AP Photo / Evan Vucci

Амерички председник Џозеф Бајден саопштио је да продужава за још једну годину указ којим се уводе санкције на основу „Глобалног закона Магнитског“.

Бела кућа прецизира да је амерички лидер одлучио да „продужи на годину дана режим ванредног стања прописан извршним указом 13818 и повезан са озбиљним кршењем људских права и корупцијом“.

„Широко распрострањена и озбиљна природа кршења људских права и корупције, који потичу у целини или великим делом ван Сједињених Америчких Држава, и даље представља необичну и екстремну претњу нашој националној безбедности, спољној политици и економији САД“, изјавио је Бајден.



Подсетимо, запослени у великом инвестиционом фонду „Hermitage Capital Management“ Сергеј Магнитски био је оптужен за утају пореза и 2009. године умро у затвору од срчаног удара. Његов пословни партнер, шеф те фондације Вилијам Браудер, који је такође био оптужен за утају пореза у Русији и осуђен у одсуству на девет година затвора, окривио је за смрт ревизора групу руских званичника. Наводно Магнитски није бежао од плаћања пореза, већ је сам открио преварантску шему због које је и убијен.

У великој мери захваљујући лобирању Браудера, у Сједињеним Америчким Државама усвојен је 2012. године „закон Магнитског“, први у савременој историји америчких санкција против Русије. Закон је првобитно успостављао личне санкције држављанима Русије који, према мишљењу америчких власти, крше људска права. Руске власти су више пута саопштавале да је недопустива политизација случаја Магнитски. Касније је документ добио статус глобалног закона, што значи да се санкције могу уводити против свих земаља чији грађани, према мишљењу САД, крше људска права.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Ратови почињу и без упозорења: Зашто америчке авионе увек „дочекују“ руски ловци

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *