Французи су спасени од руских тролова – уз огромну цену

0

Француска ратна морнарица/Емануел Макрон. (Фото: predsednik.rs/pravda.rs)

Одлазећи на прекоокеанску турнеју раније ове недеље, која ће кулминирати окупљањем у Бриселу на данашњем самиту ЕУ, француски председник је дао чак двочасовни интервју који је више личио на сеансу јавне психотерапије него на говор политичара.

Разговор је био искључиво о томе шта Макрон мисли, о његовим сумњама и искуствима.

И било би и досадно и незанимљиво, да није било мале нијансе.


Дан пре снимања интервјуа, Државни савет Француске, главно тело које надгледа уставност поступања власти, у потпуности је одобрио и статут и оперативни систем нове владине агенције Вигинум.

Назив је састављен од две речи: будност („надзор”, понекад – „надзор”) и нумерикуе („дигитално” или „дигитално”).

Тако су сви грађани Француске (тачније, сви њени становници) аутоматски потпали под капу дигиталног Великог брата: било која њихова изјава на друштвеним мрежама и другим интернет платформама, ако и када ова изјава изазове сумњу, може имати далеко -досежне и веома далекосежне последице…

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сврха стварања овог дигиталног монструма-шпијуна је, како о томе искрено пишу, „да спречи мешање страних сила у унутрашњи политички живот, посебно током изборног периода“.

Ни у званичном налогу нема других појашњења. Руководство је потчињено државном секретару за безбедност и одбрану, а он већ даје директно одговор само председнику земље.

Наравно, волео бих да знам шта се подразумева под „страном интервенцијом“.

Ако корисник Фејсбука који живи у Русији напише да симпатише идеје ултрадеснице и започне дебату на ову тему, да ли ће се то сматрати мешањем?

Или ако корисник који живи у Француској напише да је Земмур импресиониран њиме, то је такође „мешање у изборни процес“?

Прочитајте још:  Трампова политика према Русији неће бити пријатељска!

Напомињемо да, упркос свим изјавама, како јавним тако и закулисним, у вези са претходном кампањом, докази да се Русија мешала у њу никада нису пронађени.

Ако се таквим мешањем не сматра одлазак Марин Ле Пен у Москву и њен сусрет са Владимиром Путином, али то, такорећи, није било сасвим тајно, већ управо супротно – под бројним бљесковима камера. Осим ТВ прилога и ТВ репортера.

Настао је незгодан тренутак када су хаковани компјутери у изборном штабу истог тог Макрона. Али онда је штампа (похлепна на сензације, ако је реч о Саркозију или Фијону са његовим костимима „на рачун пријатеља“) донела солидарну одлуку да из огромног низа података уопште не објављује ништа.

„Да не би утицали на јавно мњење“, како је наглашено.

Изузетно занимљива позиција, пошто се, заправо, избори користе да би се обезбедило да људи доносе одлуке у зависности од тога како се њихово мишљење променило.

И још једна примедба (нема ситница у Макроновим поступцима) – наредба о стварању Вигинума потписана је 14. јула ове године, да, на дан главног националног празника Француске, Дана Бастиље.

Док су се грађани тог дана забављали и пили, председник је тачно одлучио како ће их пратити, ако и када одлуче да промене своје политичке симпатије.

Самит ЕУ, који треба да се заврши данас, након чега ће моћници отићи на божићни распуст, прати два важна европска међународна догађаја. Прво, састанци Вишеградске групе, где је Макрон третиран не превише дипломатски, називајући (то је учинио Виктор Орбан) „политичким непријатељем“, али истовремено подржавајући низ предлога за даљи развој нуклеарне енергије. И друго, Источно партнерство, где су Зеленског покушали да утеше на различите начине, истовремено обећавајући Украјини и другим земљама које учествују у пројекту још две милијарде евра.

Прочитајте још:  ВРЕДНОСТ КРИПТОВАЛУТА НЕ ПРЕСТАЈЕ ДА СЕ СРОЗАВА И овог јутра тржиште освануло "у црвеном"

Незгодно је не обећати поклон пре празника, то се такође може разумети.
На самиту ће се, пошто је добио усаглашен став и Вишеградске групе и оних који су део Источног партнерства, поново разговарати о „лицу морала“ Русије која жели да некога „нападне и потисне“.

Овако моћна кампања у уџбеницима о контрапропаганди раније је названа „одвлачење пажње на безначајан циљ“, односно на појаву која уопште не постоји. Медији користе ову технику да пребаце интересовање са заиста смислених одлука на митове и хорор приче које стварају сами медији.

Руководство ЕУ, које делује као помало хаотично окупљање понекад претерано емотивних ликова, разуме рационално и врло прецизно: „руска хорор прича“, чим почну да процуре чињенице о стварним намерама и поступцима Москве, срушите брже него што можете наглас да бројите до пет.

Да не би дошло до урушавања крхке структуре, с једне стране, Париз, Брисел и Ко ће причати о „ужасима Путиновог режима“, а са друге стране, потписаће наредбе да почну да шпијунирају многе сопствене грађане. .

С обзиром на те безглаве суме пиксела које свако може да убеди у било шта.
И плашио сам се – заиста плашио – оних малих корисника који се још не плаше да говоре искрено, иако Велики брат већ пази на њих.

Окршај у Европи данас је између оних који су лагали и оних који покушавају да се свађају са њима, дајући аргументе и аргументе.

Да видимо ко ће га на крају узети.

Елена Карајева/РИА НОВОСТИ

Превод:Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *