Марија Алимпић: Укините илегални Просторни план

0
еколози, јадар

Захтевамо од Владе Републике Србије да у сагласности са нашом Уставном иницијативом против могућности да се објави јавни интерес за пројекат „Јадар“ компаније Рио Сава експлорејшн, као и за било који други приватни рударски пројекат укине Просторни план подручја посебне намене за пројекат „Јадар“ који је донет илегално јер у моменту када је поднет захтев за Просторни план подручја посебне намене за пројекат „Јадар“ компанија није имала оверене рудне резерве (које није имала ни у тренутку доношења ППППН-а 2020. године), није имала консултовану Студију оправданости (коју упорно погрешно називате Студијом изводљивости, јер Студија изводљивости се ради за државне пројекте од јавног интереса, што овај пројекат НИЈЕ) што је законски основ да се тај Просторни план подручја посебне намене уопште донесе на дневни ред.

Захтевамо да се из Просторног плана Републике Србије избаци пројекат експлоатације литијума у Јадру и Рађевини као и било где у Републици Србији јер је таква врста експлоатације сада већ научно доказано погубна за сав живи свет, еколошки неприхватљива и на крају непотребна јер алтернативе за литијум-јонске батерије увелико постоје у облику натријум-јонских, као што и сами знате.

Сматрамо да таква привредна делатност као могућност мора бити избачена из целог Просторног плана Републике Србије, а посебно везано за Јадар и Рађевину јер је тај Просторни план подручја посебне намене стављен 2016, па 2017. на илегалан начин без јавних консултација, без Студије оправданости (изводљивости), без оверених рудних резерви и као такав усвојен 2020. тако да се апсолутно може сматрати да је постојала корупција при изради тог плана што се сада сасвим извесно не може и не сме негирати.


Подсећамо да су се по овом питању изјаснили и наши најеминентнији стручњаци као и локалне заједнице које апсолутно имају Право да кажу НЕ пројектима који су на штету животне средине и народа Србије у складу са Уставом Републике Србије као највишим правним актом једне земље.

Прочитајте још:  Чак 75 посто радника у Србији није задовољно својим послом

Подсећамо да ово није само глас народа Србије него свих живих бића Рађевине и Јадра којима овом приликом дајемо наш глас.

Апелујемо да добро размислите и поменуте захтеве, који су здраворазумски и правно засновани, испуните зарад општег интереса народа и државе Србије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пројекат „Јадар“ нема нити ће икад имати друштвену дозволу ма која компанија била у питању.

Захтевамо да на следећој Седници Владе Републике Србије испуните наше захтеве, како бисмо за опште добро избегли оно што је неминовно да се деси уколико се настави са насилним спровођењем незаконитих уредби, а за потребе пројекта „Јадар“, противно вољи Народа Србије, струци, науци и здравом разуму.

Такође захтевамо да не оклевате у погледу доношења ових одлука, јер и наше стрпљење је при крају.

Додајем, у питању су захтеви, а не молбе.
Уз срдачан поздрав РУДНИКА НЕЋЕ БИТИ,
Поздрављамо Вас из Рађевине и Јадра.

Горње Брезовице, Крупањ/Лозница/Суботица, 16.12.2021.

Момчило Алимпић, Заштитимо Јадар и Рађевину/Звездан Калмар Крнајски Јовић, Коалиција за одрживо рударство у Србији

Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *