Турска берза обуставила трговање због краха лире

0

(Фото Бета/АП)

Турска берза је обуставила трговање након што је национална валута данас пала на 17 лира према долару, јавља Раша тудеј (РТ).

„Од 16:24 часова (по истанбулском времену) привремено су обустављене трансакције свих деоница којима се тргује на тржишту акција на нашој берзи”, наводи се у саопштењу Истанбулске берзе.

Лира је изгубила више од половине вредности према америчком долару од почетка године.



Турска централна банка је у четвртак смањила кључну каматну стопу са 15 на 14 посто, упркос инфлацији која је достигла 21 проценат. Централна банка је од септембра смањила референтну камату за 500 базних поена, укључујући и јучерашње смањење, јавља Танјуг.

Државна монетарна политика, заједно са значајном депрецијацијом лире, додатно ће погурати инфлацију навише, која би могла да скочи на 30 посто међугодишње почетком 2022. године, према процени агенције С&П Глобал Рејтинг, која је прошле недеље смањила изгледе кредитног задуживања Турске са стабилних на негативне, додаје Раша тудеј.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *