Влада САД увела рестрикције на инвестиције и извоз за више кинеских компанија

0
Бела кућа

(Фото: Пиксибај)

Америчка влада увела је рестрикције на инвестиције и извоз за више кинеских компанија, међу којима је и произвођач дронова ДЈИ, оптужујући их за саучесништво у репресији муслиманске мањине Ујгура, или за помагање војсци.

Секретаријат за финансије оптужио је ДЈИ и још седам технолошких компанија да помажу „биометријски надзор и праћење“ Ујгура и додао их на списак ентитета осумњичених да су повезани са кинеском војском, а Американцима забранио да тргују њиховим хартијама од вредности.

Поред тога, Бајденова администрација је забранила америчким компанијама да продају своје производе кинеској Војној академији за медицинске науке и њеним истраживачким институтима за развој биотехнологије, прениси Глас Америке.



Администрација наводи да Кина користи биотехнологију за репресију над Ујгурима, што Пекинг одбацује и тврди да је циљ безбедносних мера против Ујгура да се спречи тероризам.

Америчка администрација недавно је најавила дипломатски бојкот предстојећих Зимских олимпијских игара у Пекингу због кинеског „нечувеног кршења људских права и злочина у Шинђангу“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бела кућа је такође саопштила да подржава предлог, усвојен у Конгресу, да се забрани увоз производа из те провинције, осим ако компаније не докажу да нису резултат принудног рада.

Нова

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *