Зелени Ћута потврдио да је Ђиласов потрчко!

1
ћута

(фото:Принтскрин)

Коалиција окупљена око Странке слободе и правде (ШП), Демократске странке (ДС), Народне странке (НС) стидљиво наговештава да су у току преговори са Зелено-левим блоком о стратегији за заједнички наступ на предстојећим изборима,а Александар Јовановић Ћута из иницијативе Еколошки устанак поручује да једна колона за “зелене” није опција, али да постоји могућност подршке заједничком кандидату на председничким и изборима за градоначелника Београда.

Јовановић истиче да је та подршка могућа ако кандидат за председника буде нестраначка личност и тврди да нису у току предизборни преговори са блоком око ШП о заједничким кандидатима или другим темама, и наводи да председника те партије (Ђиласа) никада није ни упознао.



“Склопили смо споразум са Акцијом Зеленовића и Не давимо Београд. Те три опције изаћи ће заједно на републичке и градске изборе. Нема коалиције са ШП и НС, ићи ћемо у одвојеним колонама, немамо такве договоре, нити је то план”, тврди он. Јовановић истиче да лично за кандидата на председничким изборима прижељкује декана Сумарског факултета, професора Ратка Ристића, али, како каже, још не зна кога ће кандидовати Зелено-леви блок.

Потпредседница НС Санда Рашковић Ивић супротно Јовановићу, наводи да, иако је раније изгледало да са “зеленима” неће бити сарадње, како каже, “сви су се узели у памет” и ту опцију разматрају због бољих резултата на нивоу Србије, а посебно у Београду.

“Не бих знала да кажем докле су преговори стигли и колико су они дубоко захватили, али сва је прилика и очигледно је да ће сарадње са Зелено-левом коалицијом бити”, каже Рашковић Ивић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  РАЗДОР У ОПОЗИЦИЈИ!Јеремић откачио Бошка и Ђиласа због насиља

Она сматра да би две колоне на изборима, уз подршку заједничким кандидатима, можда постигле бољи резултат, због симпатизера “зелених” који, објашњава, не желе да виде друге политичке актере уз ту коалицију.

“Ако се иде у две колоне, председнички кандидат ког ће предложити НС не мора да буде нужно из НС. Ми га предлажемо, а консензусом са другим чланицама коалиције се договарамо да ли он одговара свима. Надамо се да ће тог кандидата, наравно, подржати и Зелено-лева коалиција. То је пут уласка у други круг, ако буде тако”, истиче Рашковић Ивић.

Неколико кандидата је у оптицају за председничке и београдске изборе, додаје она, али је политичка тактика да се њихова имена до последњег момента држе у тајности.

“Лепо се видело и у претходној председничкој кампањи 2017. године да, ако много рано изађете са именима, настане таква негативна кампања, такво оцрњавање и провлачење кроз блато, да је добро да та кампања траје што краће”, истиче потпредседница НС:

Заменица председника ДС Драгана Ракић није експлицитно потврдила, нити демантовала да та странка разговара са “зеленима” о изласку на изборе, али поручује да између њих има много више тема око којих се слажу него мимоилазе, и поручује да их “преко 90 одсто ствари спаја”.

“Имамо на дневном нивоу састанке са свим релевантним опозиционим странкама, договарамо се око тема као што је подршка заједничком кандидату за председника. Ту заиста неће бити никаквих дилема, верујем да ће добар избор опозиционог кандидата сигурно имати подршку свих из опозиције и такав кандидат ће сигурно ући у други круг, а Вучић ако уђе у други круг, он сигурно губи”, наводи Ракић.

Прочитајте још:  Немачка: Зелена агенда против пољопривредника

Он је поручила да све опозиционе организације на том политичком спектру треба као заједнички циљ треба да уједини смена власти, после чега ће се, додаје, међусобно такмичити са својим политичким програмима и представницима.

“Нема никаквих шумова у опозицији, пошто се ми договарамо. Тренутно су договори у току и о свему ће грађани бити благовремено обавештени”, закључила је Ракић.

О предизборним преговорима за Тањуг је одбио да говори потпредседник ШП Борко Стефановић.

Ало

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *