Ана Брнабић:Осећам одговорност због хаварије, али не размишљам о оставци

0
брнабић

Ана Брнабић (Фото Танјуг- Р.П.)

Цена струје и гаса за домаћинства се неће мењати ни под којим условима, истакла је данас председница Владе Србије Ана Брнабић.

Она је указала да је тако договорено у петак на састанку код председника Александара Вучића, а да ће се за привреду настојати да сенаправе неки дугорочни уговори којима ће они имати стабилност и конкурентност у односу на конкуренте.

„Овакве цене гаса и струје су незабележене у историји, свуда у Европи оне расту“, истакла је Брнабићева.



Она је изразила уверење да ће успети да наши грађани и привреда буду безбедни.

„Ужасно је напорно задржати стабилност и обезбедити да имамо довољно енергената, а да шта год да се деси наши грађани и привреда буду безбедни. Ја верујем да ћемо успети у томе“, рекла је она.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према њеним речима, „гас имамо, имамо и новац да га платимо и по берзанским ценама мислим да ћемо и за те додатне количнине добити и бољу цену него што има било ко други, али то ћемо видети“.

Премијерка је указала да је председник Вучић „својим ауторитетом направио такав притисак, и на владу и на предузеће Србијагас“, да се до краја 2020. године заврши магистрални гасовод и да се пусти 1. јануара 2021. године.

„Ми данас не бисмо имали гас да то нисмо урадили. Не знам да ли наши грађани могу да схвате шта то значи, прво колико је било тешко да се тај магистрални гасовод заврши у току годину дана, то је инвестиција од око милијарду и 500 милиона еура. Ми смо данас безбедни, сигурни, транзитна мрежа за гасовод, а да нисмо то урадили и да председник није имао ту визију не бисмо имали гас, грејање, наша привреда не би могла да ради“, рекла је премијерка Брнабић.

Прочитајте још:  Братство и јединство за будале: Брнабић и Пленковић отворили "Хрватски дом" у Суботици

Брнабић: Осећам одговорност због хаварије

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да осећа одговорност због недавне хаварије у Термоелектрани “Никола Тесла”, али да не размишља о оставци, јер то у овом тренутку не би помогло решењу тог проблема.

Она је, у интервјуу за ТВ Прва, додала да и даље верује да је та хаварија последица саботаже.

„Осећам одговорност за све што се дешава у Србији, то осећам када имамо хаварију у нашем електроенергетском систему. У овом тренутку не размишљам о оставци, јер не видим како би моја оставка могла да помогне“, рекла је Брнабићева.

Премијерка је подсетила да смо у фебруару 2012. године имали рестрикције, али да смо заброравили.

„Биле су рестрикције у привреди, али нико није сносио одговорност и нико није чак ни питао за одговорност, јер тада нисте мали слободне медије. Данас имате медије који свакодневно питају ко је одговоран“, додала је премијерка Брнабић.

Она је рекла да ће на ред доћи и одговорност министара, али је указала да, кад год се постави питање одговорности ресорног министра, поставља се питање и њене одговорности као председнице Владе.

„Мој посао је да помогнем и радим да грађани имају струју и све што је потребно. Ја нећу причати у медијима о одговорности мојих министара, а да не причам и о својој одговорности“, додала је она.

Брнабићева каже да и даље мисли да је хаварија у термоцентрали „Никола Тесла“ последица саботаже, што ипак не ослобађа одговорности људе у ланцу Електропривреде Србије.

„Мени је невероватно да су сви контролни механизми заказали, контролни механизми од копања угља, до стављања угља на депонију, где је неко морао да види која је количина ту јаловине, блата, до утовара тога… Чудно ми је да нико није запазио недељама пре и нико није рекао ништа ресорном министарству и државном врху“, истакла је она.

Прочитајте још:  Нејасно да ли Град Београд жели да преузме Бус Плус

Премијерка је рекла да ће директор ЕПС-а поднети оставку чим ће успостави систем, јер не може сада када је тешко да оде, мора да помаже док се систем не успостави.

Упитана има ли Србија довољно струје, она је изразила уверење да ће снабдевање бити стабилно и да ће људи имати и струју и грејање.

„Ја гарантујем да ће тако бити ако буду све нормалне околности. Оно што видим у овом тренутку је да ће наш систем бити стабилан, обезбедили смо из увоза и не мислим да ће бити проблем“, додала је она.

Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *