Немају петљу: Британци признали да неће слати војску у Украјину

0

Украјина (Фото: Depositphotos/ galeon)

Британски министар одбране Бен Волас рекао је да су мале шансе да Лондон упути своје своје снаге као помоћ Украјини у случају хипотетичког напада Русије на ту земљу.

Како је рекао, Украјина није део НАТО и према томе не може да рачуна на гаранције колективне безбедности „чак и да неко изврши инвазију“.

„То је чињенично стање, Кијев није члан НАТО, и због тога је мало вероватно да ће било ко слати војску у Украјину и супротстављати се Русији. Мислим да је то јасно и не треба да обмањујемо људе да ћемо то учинити“, рекао је Волас за „Спектејтор“.



Истакао је да је украјинска страна о томе обавештена.

Подсетимо, и амерички председник Џозеф Бајден је раније рекао да САД и НАТО немају обавезу да примене војну силу као би заштитили Кијев у случају оружаног сукоба. Додао је да Вашингтон никада није планирао да шаље своје војнике на територију бивше совјетске републике.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У случају ескалације ситуације у региону биће примењене економске мере, додао је он.

Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине. Москва је више пута изражавала забринутост због повећавања снага НАТО-а у Европи. Кремљ је истицао да Русија ни за кога не представља претњу, али да неће занемаривати дејства која су потенцијално опасна по њене интересе. У Русији су ове оптужбе у више наврата демантоване, истичући да се углавном користе као изговор за довођење више снага и технике НАТО-а на границе земље.

Прочитајте још:  КАДИРОВ У КОМИ? Западни медији пишу као ударну вест

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *