Због високе инфлације нема реалног раста пензија

0

(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Пензионери који жељно чекају да им се од Нове године принадлежности повећају за 5,5 одсто изгубили су унапред битку са инфлацијом, јер је међугодишњи раст цена на мало закључно са октобром већ 7,5 процената, тако да реалног раста пензија неће бити.

Разлог за то је што држава није имала слуха да у међувремену измени „швајцарску формулу” и спречи управо овај сценарио, даљег обезвређивања примања, каже Милан Ненадић председник Савеза пензионера Војводине. Тиме се још једном потврдило оно што је овој вишемилионској популацији средином године предочено кроз стратегију владе коју је анализирао и Фискални савет Србије, да у наредне три године нема промене начина индексација пензија. Објашњење за то је да се на овај начин једино може сачувати одржив пензијски систем.

– Инфлација ће можда до краја године бити и већа. Очекује се да раст зарада буде неких осам одсто, тако да када се све то укалкулише у постојећу „швајцарску формулу” пензионери немају баш много разлога за оптимизам. Ако имате само податак да су цене непрерађене хране порасле за 20,7 одсто, свежег поврћа и меса за 22,8, а воћа за 18 процената, јасно је колико чега од овог наведеног неко с просечном пензијом може да купи – објашњава Ненадић.



Наводи да му није јасно да надлежни нису имали баш толико слуха да изађу у сусрет предлозима Савеза пензионера Србије, Војводине, али и других пензионерских удружења који су им све ово предочила на време. Напомиње да ни било каква једнократна помоћ од 100 евра или наредних 20.000 динара, не може дугорочно да поправи положај пензионера, јер су пензије реално много пале. Једини лек према његовом мишљењу је да се формула за усклађивање пензија што пре измени и да у већем проценту прати раст зарада, односно оно што се одавно предлаже 70 према 30 уместо садашњих 50 према 50 одсто.

Прочитајте још:  Бајатовић: Ове године сигурно једно, а вероватно и два поскупљења гаса

Није му право ни што су ових дана надлежнима пуна уста имовине, а нико не говори о имовини пензионера која им је пре четири године одузета кроз умањење принадлежности. Пензија је такође имовина сваког пензионера и држава треба да зна да се од тог предлога враћања умањених принадлежности сигурно неће одустати.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Милан Грабунџија, председник Удружења синдиката „Независност” каже да смо „од никада већих пензија” дошли до тога да је учешће просечне пензије у просечној заради око 45 одсто за све категорије пензионера, а законски оне не би требало да падну испод 50 процената.



– Приче да ће се изменити „швајцарска формула” како би се зауставило даље обезвређивање принадлежности неће проћи док влада не буде имала поштену намеру да то уради. Ми већ дуго слушамо да начин индексације мора да се мења, а онда добијемо званичан документ из ког се чита да ће у наредне три године бити све исто и да измене формуле нема – наводи Грабунџија.

Наглашава да их то, међутим, неће обесхрабрити да наставе разговоре с министарком рада која им је недавно обећала да ће све проблеме пренети министру финансија.

Јован Тамбурић, председник Удружења синдиката пензионисаних војних лица каже да је тачно да је инфлација појела пензије. Додаје да ће то бити тако све док се оне буду усклађивале с растом зарада и са закашњењем од 14 месеци. Једино што може да промени ситуацију је да се примања најстаријих убудуће усклађују на пола године.



Просечан износ пензије у октобру 2021. износио је 29.382 а у јануару је био 29.378 динара. Према статистичким подацима фонда просечно учешће свих пензија у просечној заради пало је на 45 одсто. Појединачно гледано учешће просечне зараде у просечној пензији запослених је највеће 48 процената, али је и то испод прописаних 50 одсто. Самосталцима пензија у просечној заради учествује са 43,2 процента, а пољопривредницима с 19,4.

Прочитајте још:  Хаос у Прибоју и Пријепољу: Због поплава евакуисане шестомесечна беба и мајка са шесторо деце

Ненадић напомиње да нешто мало значи што пензионери који имају просечне пензије примају око пет одсто више, али им то не улази у основицу за обрачун, већ је врста социјалног давања. Што се више приближавају пензији до 34.000 динара овај проценат од пет одсто је нижи.

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *