Вучићева узданица: Јелена Триван месечно на два места прима скоро 7.000 евра

0

Јелена Триван (Фото: Medija centar Beograd)

Јелена Триван директорка Службеног гласника а од недавно и генерална директорка Мтел-а у БиХ, према сазњањима Нове на те две функције у две различите земље месечно зарађује близу 7.000 евра. Захваљујући блиским везама са Српском напредном странком, Триван пуну плату прима у обе фирме упркос томе што у њима очито не ради пуно радно време.

Некада ударна песница Демократске странке а данас „директорска узданица“ Српске напредне странке, већ пуна два месеца постиже немогуће – води две компаније и то у две различите земље.

Одговорна је за пословање Службеног гласника а од 15. октобра и Мтел-а у Босни и Херцеговини. Негде између, када треба одбити пројекте еминентних редитеља, води и Филмски центар.



У извештају о имовини и приходима које је Јелена Триван пријавила наводи се да као директорка Службеног гласника зарађује месечно око 200.000 динара.

Како је Нова писала, приходе и функцију у Мтел-у који је у власништву Телекома Србије, није пријавила Агенцији за спречавање корупције. То је према законској обавези требало да уради у року од месец дана, односно до 15 новембра. Она, међутим, то није урадила, те податак о томе колико зарађује у БиХ није доступан јавности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Дискретно именовање на чело Мтел-а

Према сазнањима Нове, Јелена Триван као генерална директорка Мтел-а месечно инкасира око 600.000 динара.

То значи да се њени приходи у последња два месеца крећу близу 7.000 евра.

Извор Нове наводи да је Јелена Триван у компанији Мтел, од када је иненована за генералну директорку, била до сада неколико пута. То се може закључити и на основу вести и фотографија које су објављене на званичном сајту.

Прочитајте још:  Цвијановић: БиХ није била жртва никакве агресије, већ Алије Изетбеговића који је жртвовао мир



Оно што је чињеница јесте да је Јелена Триван запослена за стално на два радна места. Према Закону о раду Србије радна недеља траје пет дана, а радни дан осам сати односно најдуже 40 сати недељно. Исто је и у Босни и Херцеговини односно РС.

Уколико претпоставимо да ове законске одредбе важе и за директорку Триван, шансе да их испуни не постоје. Чак ни уз најбољу могућу организацију.



Како испуњава радно правне обавезе

Бивши повереник за информације од јавног значаја а сада адвокат Родољуб Шабић каже за Нову да таква ситуација у неким нормалним условима не би била могућа.

„ Постављање Јелене Триван или било кога другог, истовремено на руководећа места две важне и велике компаније у државном власништву, отвара низ питања. И са становишта целисходности, реалних могућности и са становишта законитости“, наводи Шабић и додаје:

„ Поставља се питање да ли је уопште могуће одговорити радно правним обавезама на толиком растојању, бити у обе фирме и руководити њима. То нису нека мала предузећа, то су озбиљна предузећа. Ту је наравно и питање законитости. Постављење је извршено дискретно, а није пријављено ни Агенцији за спречавање корупције“.



Афера Филмски центар Србије

Подсетимо, Јелена Триван је недавно доспела у центар пажње јавности због одлуке Управног одбора Филмског центра Србије, чија је она председница, да обори одлуку комисије да се финансијски помогне филмовима еминентних редитеља Срђана Драгојевића, Горана Марковића и Желимира Жилника.

Власт је тако преко Јелене Триван послала поруку како пролазе критичари власти.

Тада се открило и да је директорка Службеног гласника и председница УО Филмски центар у међувремену именована за генералну директорку компаније „Мтел“ из БиХ, чији је већински власник „Телеком Србија“. Она ту функцију и приходе које остварује на основу ње није пријавила Агенцији за спречавање корупције.

Прочитајте још:  Трстеник ноћас БРАНИ изворишта



Агенција је због тога најавила покретање „претходног поступка провере“. Саговорик Нове, Родољуб Шабић каже да је такав одговор Агенције неозбиљан.

„Ако постоји незаконитост, а у овом случају је јасна јер није пријављена функција, поступак се одмах покреће а не неки претходни поступци. Агенција га води или га не води“, оцењује Шабић.

Подсетимо, антикорупцијско тело може да изрекне две мере – једна је јавно објављивање одлуке о повреди закона, а друга јавна препорука за разрешење. У случају да се сумња у прикривање имовине тада може да се покрене и кривични поступак.



Возач и стан од 150 квадрата

Извор Нове наводи и да је Триван довела и возача из Београда иако компанија Мтел има већ возача који је плаћен да вози директора. Незванично се говори и да је нова директорк у међувремену изнајмила стан у Бања Луци од око 150 квадрата.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *