Кина подржала захтеве Москве за гаранције безбедности

0

Alan/Depositphotos

Званични Пекинг подржао је предлоге Москве за безбедносне гаранције упућене НАТО, оценивши да доприносе дијалогу међу земљама.

„Кина сматра да су, имајући у виду садашњу ситуацију, руски предлози у складу са основним нормама међународних односа, да доприносе унапређењу међусобног поверења међу земљама, снижавају ризик од конфликата и у њима се инсистира на глобалној и регионалној стратешкој стабилности“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Како се истиче, Кина се увек залагала за то да земље на бази међусобног поштовања и дијалогом решавају несугласице.

Подсетимо, прошле недеље кинески лидер Си Ђинпинг је током разговора са руски председником Владимиром Путином подржао иницијативу о формирању система безбедносних гаранција.

Да ли је и Кини потребан споразум са НАТО попут руског предлога



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Министарство је, такође, саопштило да је Кина спремна да у оквиру дијалога пет нуклеарних сила и Женевске конференције дискутује о бројним питањима која се тичу стратешке стабилности.

„Кина се придржава колективне, свеобухватне концепције глобалне безбедности, увек је била неко ко у свету гради мир, доприносећи глобалном развоју и штитећи међународни поредак“, рекли су у Министарству на питање да ли је и Кини потребан споразум са САД попут оног који је Русија предложила САД и НАТО.

Истовремено, Кина сматра да су Сједињене Државе имале озбиљан негативан утицај на глобалну стратешку равнотежу и стабилности и да је неопходно да прекину са таквим активностима.

Кинеско Министарство је навело да су САД, не обазирући се на страховања других земаља, предузеле једнострану акцију и напустиле Договор о отвореном небу, што је за последицу имало излазак и Русије из тог Споразума.

Прочитајте још:  И Харковска област добила свој грб

„САД су се дуго времена чврсто држале менталитета Хладног рата и руководиле идејом ‘Америка изнад свега’, непрекидно су кршиле споразуме и напуштале их, слободно јачале свој војни потенцијал, преувеличавале конфликте и конкуренцију великих сила и негативно утицале на глобалну стратешку равнотежу и стабилност, узајамно поверење и сарадњу међу земљама, као и на процес међународне контроле над наоружањем и процесом разоружања“, наводи се у саопштењу кинеског Министарства.

Шта је тражила Москва

Председник Русије Владимир Путин почетком децембра је позвао НАТО да отпочне суштинске преговоре са циљем да Русији пружи поуздане и дугорочне безбедносне гаранције. Он је објаснио да су Москви потребне управо правне гаранције, с обзиром да западне колеге нису испуниле своје преузете усмене обавезе.

Раније је заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко изјавио да Запад има два пута: да се озбиљно постави према предлозима Русије о безбедносним гаранцијама у Европи или да се суочи са војно-техничком алтернативом.

Русија је 17. децембра објавила нацрте споразума са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом који, између осталог, укључују одредбе о узајамним гаранцијама безбедности у Европи, о неразмештању ракета средњег и кратког домета у узајамном домету и о одбијању даљег ширења НАТО-а на исток, укључујући и за рачун бивших република СССР-а.

Документи су већ предати Вашингтону и његовим савезницима. Једном од тачака нацрта предлаже се да НАТО пружи гаранције неширења Алијансе на територију Украјине. Како је раније изјавио заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, ако НАТО и САД не реагују на захтеве Русије за безбедносним гаранцијама, то би могло довести до нове рунде конфронтације.

Прочитајте још:  РУСKИ ВОЈНИ ЕKСПЕРТИ: САД пребацују у Турску нуклеарно оружје војним авионом

НАТО је потврдио да је добио предлоге, да ће их проучити али да ће при томе у обзир узети став Кијева.

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *