Русија: У НАТО знају да не блефирамо, потребан хитан одговор на предлог о гаранцијама безбедности

0

(Фото: Depositphotos)

НАТО је дужан да што пре одговори на предлоге Русије о гаранцијама безбедности, рекао је шеф руске делегације на преговорима о питањима војне безбедности контроле наоружања Константин Гаврилов.

„Сматрам да они не мисле да блефирамо, али ће несумњиво покушати да нам скрену пажњу с тог проблема. Али, нема времена. Чекамо конкретне, реалне кораке како би се отклонила наша забринутост. Дошао је тренутак“, рекао је Гаврилов у емисији „Соловјов лајв“.

Када је реч о роковима за одговор, нема ултиматума, али у Москви сматрају да је треба што пре да се постигне међусобно разумевање.



„Мислим да ће преговори почети… Већ постоје контакти саветника руског председника Ушакова са саветником америчког председника. Излазили су са ставовима и шеф НАТО и представник Стејт департмента – сасвим различите оцене. Али, схватате, не треба дизати велику буку. Постоје шансе да се оствари напредак у реалним роковима“, рекао је Гаврилов.

Он је упозорио да Русија ни под каквим условима неће дозволити распоређивање инфраструктуре НАТО у Украјини и Грузији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Или ће одговор бити сасвим другачији“, рекао је он.

Како истакао, Москва ни у ком случају неће дозволити да је „замајавају“ како би инфраструктура Алијансе била распоређена у тим земљама.

Према речима Гаврилова, у случају негативног одговора НАТО на руске предлоге о реакцији ће се одлучивати на основу анализе поступака Запада.

„Када реаговати и шта радити, одлуку о томе донеће руководство земље на бази анализе свих тих одговора, изјава и поступака наших такозваних партнера“, рекао је Гаврилов.

Истакао је да ће руски одговор, ако не буде других аргумената, бити војно-технички.

Прочитајте још:  Шиптари забрањују улазак Русима са шенгенским визама

Према његовим речима, западни партнери неће успети да изолују Русију а предлози о гаранцијама безбедности усмерени су на то да се стабилизује ситуација.
Кинеска подршка опипљива

Подршка Кине Русији по питању гаранција безбедности је опипљива, додао је он.

Упитан да ли чињеница да је Кина подржала Русију може да промени равнотежу, Гаврилов је одговорио:

„Наравно. Мишљење Кине је веома важно. Став Кине слушају како у Вашингтону, тако и у НАТО. Кина је наш савезник и њена подршка је, наравно, опипљива.“

Шта је тражила Москва

Председник Русије Владимир Путин почетком децембра је позвао НАТО да отпочне суштинске преговоре са циљем да Русији пружи поуздане и дугорочне безбедносне гаранције. Он је објаснио да су Москви потребне управо правне гаранције, с обзиром да западне колеге нису испуниле своје преузете усмене обавезе.

Раније је заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко изјавио да Запад има два пута: да се озбиљно постави према предлозима Русије о безбедносним гаранцијама у Европи или да се суочи са војно-техничком алтернативом.

Русија је 17. децембра објавила нацрте споразума са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом који, између осталог, укључују одредбе о узајамним гаранцијама безбедности у Европи, о неразмештању ракета средњег и кратког домета у узајамном домету и о одбијању даљег ширења НАТО-а на исток, укључујући и за рачун бивших република СССР-а.

Документи су већ предати Вашингтону и његовим савезницима. Једном од тачака нацрта предлаже се да НАТО пружи гаранције неширења Алијансе на територију Украјине. Како је раније изјавио заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, ако НАТО и САД не реагују на захтеве Русије за безбедносним гаранцијама, то би могло довести до нове рунде конфронтације.

Прочитајте још:  Хаос се наставља, четири полицајца погођена у пуцњави у Сент Луису

НАТО је потврдио да је добио предлоге, да ће их проучити али да ће при томе у обзир узети став Кијева.

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *