Одговор на „црвене линије“ Русије: Балтичке земље праве заједнички ракетни систем

0

Тенк „леопард 2” (Фо­то EPA-EFE/Focke Strangmann)

Министри одбране Летоније, Литваније и Естоније договорили су се да направе заједнички ракетни систем који би, како је рекао литвански министар одбране Арвидас Анусаускас, могао да буде „добар одговор на црвене линије“ које је објавила Русија, преносе руски медији, позивајући се на агенцију „БНС“.

„(Председник Русије Владимир) Путин жели да земље НАТО-а не буду заштићене, а једине земље Алијансе са којима Русија граничи, осим Норвешке на северу, су Пољска и балтичке земље, да не буде офанзивног наоружања, да не буде Американаца, да у суштини не буде снага НАТО-а. Сматрам да се не можемо сложити са тим“, рекао је Анусаускас након министарског састанка који је одржан у литванском Каунасу.

Како је додао, балтичке земље су затражиле од Америке да подели одговарајуће технологије.



Министар одбране Естоније Кале Ланет рекао је да се веома радује „што ће се у све три земље развијати тај пројекат вишецевних ракетних система који је изузетно важан за регион“.

„То је велики корак напред у развоју наших заједничких капацитета и јачања обуздавања, као и повећања одбрамбене снаге у нашем региону“, констатовао је естонски министар.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Министри одбране балтичких земаља такође су разговарали о питањима регионалне безбедности, сарадње у форматима ЕУ и НАТО-а, пренела је агенција.



Подсетимо, руски председник је раније говорио о „црвеним линијама“ за Русију и у том контексту навео је, између осталог, повећано присуство НАТО-а у Украјини, али и потенцијални улазак те бивше совјетске републике у састав Алијансе.

Такође је истакао и да све чешће у близини руских граница лете стратешки бомбардери опремљени „веома озбиљним оружјем“ што, како је рекао, такође прелази одређене границе.

Прочитајте још:  Ентони Годфри: Верујем да би ресурси литијума у Србији могли да донесу огромну корист за економски раст Србије

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *