Турска лира ојачала после Ердоганове најаве ванредних мера

0

(Фото Бета-АП)

Турска лира је данас солидно ојачала након што је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган најавио ванредне мере у циљу заштите домаће валуте од нестабилности.

За један амерички долар јуче је било могуће добити 18,36 лира, што је била нова најнижа вредност турске валуте.

Лира је од почетка године изгубила више од 60 одсто вредности у односу на долар, али је јутрос повратила знатан део вредности. Јутрос се за долар могло добити 11,09 лира, а касније током дана 13,01.



Вредност лире се често мењала од септембра, од када је централна банка Турске почела да смањује референтну каматну стопу.

Последњих недеља лира је достизала рекордно ниске вредности, пошто је Ердоган инсистирао на политици смањења референтне каматне стопе упркос високој инфлацији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Слабљење лире допринело је расту инфлације која је озбиљно нарушила куповну моћ турских грађана. Многи од 84 милиона становника Турске једва састављају крај с крајем и не могу лако да купе основне намирнице.



Грађани су због тога масовно почели да купују девизе и злато.

Ердоганов одговор уследио је јуче, када је најавио да ће влада надокнадити губитке власницима лира у случајевима када је пад њена вредности у односу на девизе већи од банкарских каматних стопа.

„Наши грађани од сада неће морати да мењају лире у девизе, страхујући од вишег курса”, рекао је Ердоган.



Критичари, међутим, наводе да је та мера неодржива, и да оптерећује државни буџет, чинећи га рањивијим на флуктуације лире. Додају да би она могла да изазове већу инфлацију, јавља АП а преноси Бета.

Прочитајте још:  Како одбранити Херсон?

Ердоган је отворено против високих каматних стопа и верује да оне изазивају инфлацију, што је супротно конвенционалном економском схватању. Он своју теорију заснива на исламском учењу.



Верује се да централна банка делује под Ердогановим притиском, пошто је од септембра смањила референтну каматну стопу са 19 на 14 одсто, иако инфлација, према званичним подацима, износи 21 одсто.

Централна банка је последњих недеља неколико пута продавала доларе у покушају да заустави пад вредности лире, али тај потез није донео жељени резултат.

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *