Зрењанинци осамнаесту годину дочекују без исправне воде за пиће – има ли решења

0

(Фото: Shutterstock)

За 24. децембар оглашена је друга продаја објеката и опреме за пречишћавање воде у Зрењанину. Извршни поступак покренула је Ерсте банка против дужника фирме “Фабика воде”. Постројење је требало да испоручује Зрењанинцима исправну воду за пиће, а пошто нису испуњене уговорне обавезе, град је летос раскинуо сарадњу и од тада се тражи ново решење.

Еко чесма у зрењанинском насељу Багљаш једино је место у граду са пречишћеном и бесплатном водом за пиће. Светозар Живковић долази једном недељно.

“То само за кување. Пијемо ову из продавнице. Ми знамо да Војводина нема добру воду, да има арсен доле и све, али то треба средити. Колико, пар година се радило и ништа нису урадили”, истиче Светозар Живковић.



Оно што је 2015. најављено као решење, сада је на јавној продаји. Зрењанинци ће тако дочекати и 18. годину без исправне воде за пиће. Економски аналитичар Далибор Бубњевић види три могућа решења – расписивање нове јавне набавке, јавно приватно партнерство или страног инвеститора.

“Најефикасније би било ако би се укључила Влада Републике Србије и ако би међудржавним споразумом покушало да се реши ово на тај начин што би се увео страни партнер, јер би се тиме заобишли одређени проблем правне природе на националном нивоу, а добило савремено светско решење”, наводи Далибор Бубњевић, економски аналитичар.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У локалном парламенту опозиција изражава бојазан да би купац могао бити неко ко се не бави пречишћавањем воде.

“Неко може ту да се бави другом врстом посла, рецимо фармом пилића, а да ‘Фабрика воде’ просто више не постоји на том месту. А град је дао одређена средства, дали смо земљиште”, поручује Зоран Сандић, одборник ДСС-а.

Прочитајте још:  Ксенофобична „демократија“ у БиХ. Српски министри нису позвани да се састану са албанским премијером

Из Градске управе су саопштили да су спремни да преговарају о сваком решењу које Зрењанинцима обезбеђује исправну воду. Потенцијални купац “Фабрике воде” добио би објекте и опрему процењене на 834,7 милиона динара. Пошто се на прву аукцију нико није јавио, за другу продају почетна цена је половина процењене вредности.

Миле Новаковић/РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *