Београд четврти град по загађености у свету, и Ваљево у врху

0

Foto: Pixabay

Београд је јутрос поново био међу пет градова на свету са најлошијим квалитетом ваздуха. Према подацима сајта ИQАир, главни град Србије је био на четвртом месту по загађености ваздуха са 185 јединица ПМ 2,5 честица. Испред Београда су пакистански град Лахор, затим Делхи и Дака.

Према сајту Беоеко јако загађен ваздух удишу становници насеља Земун, Лазаревац и Велики Црљени, преноси РТС.

Због јако загађеног ваздуха, према том индексу, здравствене тегобе се могу очекивати и код здравих особа и у осетљивим групама популације какве су стари, деца, особе са обољењима срца и плућа.



Загађен ваздух у Београду измерен је на станицама у Деспота Стефана, Обреновац Ушће, и Београд Винча.

Одличан квалитет ваздуха измерен је у станици Београд Овча.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Када је реч о другим градовима Србије, јутрос је јако загађен ваздух измерен и у Ваљеву.

Сајт ИQАир наводи да је јутрос у том граду регистрована 221 јединица ПМ 2,5 честица. Испред Ваљева су према том индексу Лахор са 360 и Делхи са 332 јединице ПМ 2,5 честица.

Иза Ваљева јутрос у били Лазаревац, Чачак, Земун и Горњи Милановац.

Препоруке за грађане

Здравствене тегобе се, због загађеног ваздуха, како наводи Беоеко, могу јавити у целој популацији, с тим што се код осетљивих група могу јавити озбиљније здравствене тегобе него код здравих особа.

Тамо где је ваздух јако загађен, препорука је за целокупу популацију: избегавати све физичке активности у спољашњој средини, скратити боравак на отвореном, преусмерити обављање уобичајених активности у затворен простор док се не побољша квалитет ваздуха.

Прочитајте још:  Напредњаци праве летеће аутомобиле, а Београд једини у Европи нема пречистач отпадних вода

У местима са загађеним ваздухом препоручује се осетљивим групама да избегавају напорне активности у спољашњој средини и преусмере обављање активности у затвореном простору док се не побољша квалитет ваздуха, док је препорука за остале у популацији – скратити дужину и смањити интензитет напорних активности, правити чешће паузе у свим активностима у спољашњој средини.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *