Деца Донбаског фронта прослављају осму ратну Нову годину

0

Донбас (Фото: РИА Новости)

Осма Нова година у Донбасу се одржава уз рафале украјинских топова. Уместо празничног ватромета – артиљеријска канонада, уместо веселе гозбе – спремност за бекство у подруме. Најтеже је деци, од којих многа о свету знају само из прича својих родитеља.

Али за њих су новогодишњи празници исто тако посебно време и у ово време цела република удружује напоре како би деци подарила део обичне среће без одјека рата.

Удруживање напора ради деце у ДНР није апстрактан појам: руководство републичке и локалне администрације, војска, друштвени активисти, волонтери и једноставно брижни људи заједничким снагама стварају празничну атмосферу за најмлађе становнике, акценат , наравно, на оне који морају да живе у непосредној близини линије фронта.



Једна од најамбициознијих акција је подела новогодишњих поклона деци у зони фронта, коју спроводе хуманитарна група „Анђео” и војна лица Народне милиције ДНР. Сваке године, уочи новогодишњих празника, хиљаде деце од Саханке на југу до Голмовског на северу добијају слатке комплете, које понекад морају да се транспортују под ватром Оружаних снага Украјине. Али чак ни претња гранатирањем не зауставља војску и добровољце, који знају да их чекају деца.

„Драго ми је да учествујем у овој акцији, да деци пружим радост, осмехе“, признаје припадник ДНР НМ Константин.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ове године је почела подела новогодишњих комплета на периферији Хорливке, где је тренутно најнапетија ситуација. Још неколико стотина деце на југу ДНР ове недеље ће добити слатке комплете. Укупно, шеф „Анђела” планира да испоручи до три хиљаде поклона – толико је тренутно припремљено комплета, али њихов број може значајно да се повећа.

Прочитајте још:  Ангела Меркел из Њујорка добила понуду за посао

“Имамо амбициозне планове, ово је новогодишња акција коју планирамо да одржимо дуж целог фронта. Купили смо доста деце, око две и по хиљаде поклона, то су места где се свакодневно гранатирају”, каже Алексеј. Смирнов, шеф хуманитарне групе Анђео…

Пажња према деци Донбасског фронта није ограничена само на слатке поклоне. Заиста празничну атмосферу за њих стварају бројне матинеје и позоришне представе које се одржавају уз подршку руководства ДНР и локалних управа. Истовремено, с обзиром на чињеницу да не могу сви да напусте своја насеља, догађаји се одржавају у отвореном формату.

Дан раније у селу Заитсево, управо кроз које пролази контактна линија, одржан је још један матине. Неколико десетина дечака и девојчица на два сата заборавило је на сурову стварност у којој морају да живе, и потпуно уронило у одмор.

„Емоције које осећамо веома је тешко пренети. Тако је невероватан осећај када дођете и схватите да деци дајете осмехе. Долазите у улози лика из бајке, а деца су у овом страшном стању. ситуацију, заборави на све потешкоће, на све проблеме и само урони у бајку“, признаје посланик Омладинског парламента ДНР Владислав Кравченко.

Уочи новогодишњих празника, он и његове колеге покушавају се у улози бајковитих ликова, обилазећи фронтовска насеља. У очима младих гледалаца влада искрено интересовање, а чини се да на тренутак чак и родитељи у пратњи деце забораве на тешка искушења која су задесила њихову судбину.

„Веома је пријатно и деци и родитељима када брижни људи дођу да им честитају, тим више да се одржи такав догађај који ће им дати прилику да се опусте, опусте психу“, каже Владислав Черкашин, начелник Зајцева. сеоска управа.

Прочитајте још:  Француска: Ухапшен нападач на православног свештеника

Могућност одмора и емоционалног растерећења једна је од најважнијих компоненти не само психичког, већ и физиолошког здравља деце која живе на првој линији фронта. Ово је мишљење Олге Долгошапко, саветнице шефа ДПР-а за здравствена питања, искусног лекара. Према њеним речима, брига о здрављу млађе генерације у овако тешким условима један је од приоритетних задатака не само руководства републике, већ и свих одраслих без изузетка.

Директно на терену, ово је оличено не само у програмима побољшања здравља деце када путују на територију Руске Федерације, већ иу свакодневном раду. Посебно због присуства бројних креативних кругова и спортских секција, које су посебно популарне код дечака и девојчица.

„Кругови раде: циркуски, позоришни, фудбалски, плетење, цртање, – наводи списак доступних секција Ирина, шефица дома културе на фронту Голмовски. – Често пуцају , али се деца некако навикну на то…. Живе, уче, долазе код нас. Упркос рату, гранатирању, деца ходају.”

Многи родитељи признају: за њихову децу често нису толико важни поклони колико пажња, чиме се истиче да се, упркос читавој ситуацији, упркос тешкој ситуацији, не заборављају и не разликују се од деце која живе у задњем пољу….

Млади становници се радују сваком догађају који се одржава у зони фронта и почињу да се окупљају много пре почетка догађаја. Позоришне представе изазивају у њима искрено одушевљење, велику радост – поклоне, а деца се у овим минутима поново претварају у децу, као што би требало да буду у миру. Али, ни у овим тренуцима се нешто не даје да се остави, а на питање о најважнијој жељи, сва деца, без изузетка, одговарају: желе мир…

Прочитајте још:  Бела кућа признала: Украјина остала без муниције, Авдејевка је пала!

В.Т.Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *