Путин у украјинском конфликту прети војно-техничким мерама

0

Владимир Путин (фото: Спутник/Алексеј Николски)

Русија месецима премешта тешку војну опрему на границу са Украјином. САД и ЕУ прете последицама уколико дође до напада. Сада је и Путин говорио о актуелном стању.

Да ли руска војска планира да уђе у Украјину? Председник Путин то негира и прети: Уколико запад не одустане од агресивног држања он ће посегнути за мерама одмазде. НАТО ипак уочава све више руских трупа у близини Украјине.

Председник Путин је пооштрио реторику у вези са Украјином и запретио војно-техничким мерама као реакцију на наводно непријатељско држање запада . Уколико запад не одустане од свог јасног агресивног става посегнућемо за одговарајућим војно-техничким контра-мерама, рекао је Путин у уторак на састанку са представницина армије и министарства одбране.

Оваква саопштења Путина подстичу бојазан да руска војска можда планира улазак у Украјину. Русија је на граници са Украјином груписала десетине хиљада војника.

Москва негира да планира инвазију и оптужује владу у Кијеву и НАТО за провокације. Путин је на крају од западног војног савеза затражио писану изјаву о безбедносним гаранцијама као и одрицање о ширењу западне војне алијансе на исток.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

НАТО открива све више руских војних трупа у близини Украјине

По сазнањима НАТО-а Русија наставља са померањем својих трупа у правцу Украјине. „Ми видимо да они постепено померају све више трупа ка украјинској граници – артиљерију, борбену пешадију, тенкове“, рекао је Јенс Столтенберг генерални секретар НАТО-а на састанку са председником владе Румуније током самита у Бриселу. Упркос интернационалним захтевима за транспарентност и опуштање односа, неосновано и необјашњиво војно нагомилавање се наставља.

PUTIN O NATO AGRESIJI NA JUGOSLAVIJU: „Uništili su tu državu, rade šta god hoće“ (VIDEO)

Како би се разговарало о напетој ситуацију Столтенберг је најавио да ће почетком наредне године покушати да  сазове састанак савета за сарадњу између НАТО пакта и Русије. Међутим остаје нејасно да ли је Москва и даље спремна за разговоре у виду дијалога.

Прочитајте још:  Руски амбасадор: Запад повећава медијско присуство у Србији, али народ тражи руске информације




Последњи разговори у савету за сарадњу између НАТО-а и Русије били су у јулу 2019. Од тада су се сви покушаји за сазивање новог састанка завршили неуспешно. Као разлог за то се наводи то што Русија више не жели да разговара о конфликту у Украјини што је пре свега за чланице НАТО-а из источне Европе неприхватљиво.

Према наводима западних обавештајних служби Русија је већ до почетка децембра дуж границе са Украјином груписала 75-100 000 војника. Овакав развој догађаја подсећа на 2014-ту годину. Тада је Русија после преврата у Украјини заузела Крим и отпочела са још увек актуелном подршком сепаратистима на истоку Украјине.

Превод: М. Здравковић / Васељенска

Линк оригинала: https://www.welt.de

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *