Списак ФАШИСТИЧКИХ ПРАВИЛА за путовање у земље ЕУ за држављане Србије

0

Широм Европе многе земље поново пооштравају своја правила уласка на њихову територију због пораста заражених због нових варијанти делта и омикрона. Ситуација у свакој земљи се мења свакодневно, што значи да туристи, туроператори, хотели и угоститељи морају да остану флексибилни.

ЕУ препоручује да се укину ограничења за туристе из Аустралије, Канаде, Новог Зеланда и неколико других држава које нису чланице ЕУ. Док су САД склоњене са листе сигурних путовања у ЕУ, потпуно вакцинисани посетиоци из ЕУ и Велике Британије који такође могу да покажу негативан резултат Ковид теста, могу да уђу у САД.

ЕУ је увела семафор за бољи преглед епидемиолошке ситуације у појединим државама чланицама. Три боје – црвена, наранџаста и зелена – означавају подручја високог, средњег и ниског ризика у блоку. Ево која правила за путовања важе за држављане Србије који желе да путују у неку од држава ЕУ или у неку од земаља региона.



Аустрија

Држављани Србије могу да путују у Аустрију ако имају доказ о вакцинији на немачком или енглеском језику. Прихватају се следеће вакцине: Фајзер, Модерна, АстраЗенека, Џонсон и Џонсон, Синофарм и Синовак. Такође могуће је ући у земљу ако се приложи лекарско уверење о прележаној болести (у последњих 180 дана).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поред тога неопходно је приложити и негативан ПЦР тест не старији од 72 сата, чиме се мора испоштовати правило 2Г+. Ако лица не могу да дају негативан ПРЦ тест морају да се региструју онлајн и да иду изолацију 10 дана по уласку у Аустрију. Ко је примио бустер дозу вакцине, не мора да има негатиавн ПЦР тест или да се региструје онлајн.

Кинеске вакцине Синофарм и Синовак важе за улазак у Астрију, али не и за ковид пропуснице приликом боравак у овој земљи.
Немачка

Држављани Србије који су путпуно вакцинисани вакцинисама Фајзер, Модерна, АстраЗенека и Џонсон и Џонсон могу да уђу у Немачку из Србије. Деци млађој од 12 година дозвољен је прелазак Немачке границе чак иако нису вакцинисана.

Прочитајте још:  Војислав Тодоровић: Важније знати наизуст изреке и пословице српског народа, него "спинове" овог света

Транзит кроз Немачку је могућ само ако постоји право уласка у земљу која је крајња дестинација. Ако особа путује у Немачку због важног разлога мора пре преласка границе да попуни електронску пријаву уласка, да приложи негативан ПЦР или антигенски тест или доказ о прележаној болести. Обавезан је и карантин који се прекида када се потврда о негативном тесту пошаље преко линка електронске пријаве уласка.

Француска

Улазак у Француску држављанима Србије је дозвољен ако су потпуно вакцинисани – Фајзером, Модерном, АстраЗенеком или вакцином Џонсон и Џонсон. Правила за улазак важе и за људе који су примили две дозе Синофарм вакцине или Синовак вакцине, а који су након тога примили трећу бустер дозу неке мРНА вакцине.

Поред тога, вакцинисане особе морају да приложе и негативан ПЦР тест или антигенски тест. Могуће је да ће од некога бити затражено и додатно тестирање приликом уласка у Франуску.

Ако особа није вакцинисана или је примила вакцину коју не признаје Светска здравствена организација, може да уђе у Француску ако је њен држављанин или је држављанин ЕУ или је држављанин земље која је носилац француске или европске боравишне карте.

Италија

Држављанима Србије је улазак у Италију дозвољен само у случајевима као што су пословни разлози, школовање или нека друга хитна ситуација. Приликом уласка у земљу потребно је приложити ПЦР не старији од 72 или антигенски не старији од 24 сата.

Такође морају да попуне формулар којим се прати кретање путника. Лица која овако улазе у Италију морају да буду у кућној самоизолацији 10 дана, а онда су у обавези да понове ПЦР или антигенски тест.

Италија прихвата само вакцине које признаје ЕМА (Европска агенција за лекове), која још увек није одборила кинеску вакцину Синофарм и руску Спутњик Ве.

Прочитајте још:  Пет медаља ученицима из Србије на Европској олимпијади из физике

Шпанија

Држављани Србије могу да уђу у Шпанију ако имају сертификат о вакцинији. Признају се само вакцине одобрене од стране Европске агенције за лекове – Фајзер, АстраЗенека, Џонсон и Џонсон, Модерна. Мора да се наведе разлог путовања у Шпанију. Ако се добије одобрење за путовање потребно је приложити и негативан ПЦР тест или антигенски тест или потврду да је лице прележало корону. Невакцинисани путници не могу да уђу Шпанију.

Португал

Од 1. децембра ове године, свако ко путује у Португал мора да има негативан ПЦР тест не старији од 72 сата или брзи антигенски тест не старији од 48 сати. Португал признаје вакцине: Фајзер, АстраЗенека, Џонсон и Џонсон, Модерна, значи само оне које признаје и Европска агенција за лекове.

Путници из Србије који поседују ковид сертификат (или сертифакт који издаје Србија али са одобреним вакцинама ЕУ или ЕУ дигитални ковид сертификат) дозвољен је улазак у Португал без обзира на разлог путовања. Ако то немају, могу да уђу у земљу у случају нужних путовања.

У том случјау поред разлога путовања, морају да имају и негативан ПЦР тест или антигенски тест. Важе и потврде да је корона прележана и то до 180 дана. Такође је обавезно и попунити одређен формулар приликом уласка у земљу.

Холандија

Држављанима Србије који немају доказ овакцинацији није дозвољен улазак у Холандију. Вакцине које Холандија признаје су: Фајзер, Модерна, АстраЗенека, Џонсон и Џонсон, Синофарм, Синовак.

Поред доказа о вакцинацији, људи који прелазе границу морају да имају негативан ПЦР тест или негативан антигески тест. Лица која су вакцинисана не морају да иду у карантин.

Босна и Херцеговина

Држављанима Србије је дозвољен улазак у БиХ без ограничења. Уколико држављани Србије улазе у БиХ из неке друге земље, морају да имају негативан ПЦР тест или брзи антигенски тест који нису старији од 48 сати.

Прочитајте још:  Грађани Париза на улицама због новог Закона о глобалној безбедности

У том случају важи и потврда о вакцинацији за особу која је више од 14 дана пре доласка у БиХ примила другу дозу вакцине, али и лекарска потврда да је лице прележало коронавирус у периоду до 180 дана пре преласка границе.

Северна Македонија

У Северну Македонију држављани Србије могу да уђу под условом да имају доказ о вакцинацији (морају да приме обе дозе вакцине), потврду да су прележали вирус у последњих 45 дана, негативан ПЦР тест не старији од 72 сата или негативан антигенски тест не старији од 48 сати. Иста правила важе и за излазак из земље.

Словенија

У Словенију држављани Србије могу да уђу уз ПЦР тест који није старији од 72 сата или антигенски тест који није старији од 48 сати, лица која приложе потврду да су прележала вирус али да та потврда није старија од 6 месеци. Такође улазак у земљу је дозвољени и вакцинисанима који вакцинисани са две дозе неком од следећих вакцина: Фајзер, Модерна, Спутњик В, АстраЗенека Синофарм, Синовак и једном дозом Џонсон и Џонсон вакцине.

Хрватска

Држављани Србије могу да уђу у Хрватску ако имају доказ о разлогу путовања (туристички, пословно или породично). Такође морају или да поседују доказ о вакцинацији – признају се вакцине – Фајзер, Модерна, АстраЗенека, Спутњик Ве, Синофарм и Џонсон и Џонсон, или да приложе доказ да су прележали корону и да су примили једну дозу. Такође ће улазак у Хрватску бити дозвољен и онима који су приложили негативан ПЦР тест или брзи антигенски тест.

Црна Гора

У Црну Гору држављани Србије могу да уђу ако су ревакцинисани, под условом да је прошло 14 дана од када су примили бустер дозу. Могу да пређу границу ако имају негативан ПЦР тест или антигенски тест. Од ових правила су изузете све особе млађе од 18 година.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *