Да ли се Телеком попут ЕПС-а и Србијагаса претвара у ризик за јавни дуг Србије

0

Telekom Srbija Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Телеком је једно од државних предузећа које у наредним годинама може да представља ризик по јавни дуг Србије, каже за Н1 професор Економског факултета Милојко Арсић.

Новинари који годинама истражују на шта све и колико Телеком троши новца, објашњавају да та компанија штити своје пословање од јавности. А посланици СНС-а из Скупштине поручују да је опозиција та која жели да уништи Телеком.

А уништава ли, можда, Телеком сам себе? Јер како се другачије запитати ако упоредо са инвестицијама, расте и дуг те компаније.



„Били смо сведоци да је та компанија преплаћивала неке оператере које је куповала, да је то плаћала по вишеструко вишој цени од тржишне, да је вероватно имала политички налог да кроз своје инвестиције појача медијску контролу за потребе актуелне власти“, каже професор Арсић.

Када поставите питање о таквом пословању, одговора Телекома нема. Има само тумачења да нису у обавези да поступају по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја. Бројне трансакције остају тајна.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Зато што они када склапају те уговоре, са тим мањим оператерима, они закључе један главни уговор који остаје тајна, а у АПР-у ви можете да нађете један други уговор у коме стоји све осим цифре која је плаћена, тако да се сад ми бавимо некаквим прорачунима колико су платили… У питању су стотине милиона евра или више вероватно“, каже новинарка портала Раскрикавање Марија Вучић.



Руководство Телекома тврди да ће ове године профитирати дупло више него прошле – 100 милиона евра. С друге стране, опозициона политичарка Мариника Тепић тврди да у последњих неколико месеци ова компанија позајмљује новац да би могла да подели плате.

Прочитајте још:  Ко је све поднео оставку због краха на изборима: Обрадовић, Ивић, Ковачевић...

„Да ли се то већ сада догађа? Немам неке инсајдерске информације из Телекома. И до мене долазе такве гласине – да повремено имају проблема са ликвидношћу, али оно што је неспорно је да су и досадашња расипања новца оптеретила компанију дуговима, а ако се тако настави у будућности, онда ће проблеми бити већи“, каже професор Арсић.

У владајућој странци те проблеме не виде. У времену које је у Скупштини намењено посланичким питањима за надлежне институције, посланици СНС-а констатују да опозиција води кампању против Телекома.



„Једна од најважнијих државних институција коју је Србија предвођена Александром Вучићем сачувала и ојачала, а то је Телеком, Ђилас, Шолак и екипа желе то да униште“, рекао је посланик Угљеша Мрдић из посланичке групе „Александар Вучић – за нашу децу“.

Стручна јавност сматра да је од политичког препуцавања далеко важније питање – да ли се Телеком, попут ЕПС-а, Србијагаса, Ер Србије претвара у ризик за јавни дуг Србије?

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *