Боровић: Плаћајући таксу РТС-у грађани финансирају Информер и Српски Телеграф

0

Foto: FoNet/RTS

У новом предлогу Владе Србије о финансирању јавних сервиса предвиђено је да се два јавна сервиса, РТС и РТВ, и наредне године финансирају делимично из таксе за јавни медијски сервис, а делимично из буџета, наводи се у сопштењу председника Одбора Народне странке за привреду и финансије Борислава Боровића.

Тиме је, како се наводи, практично продужено важење Закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис за годину дана, јер је првобитно то било предвиђено за период од 1. јануара 2016. године до 31. децембра 2021. године.



„То практично значи да ће грађани и следеће године наставити да финансирају паразитски РТС кроз таксе на електрична бројила и кроз буџет Србије“, наводи се у саопштењу.

Очигледно је, како наводи Боровић, да садашњи менаџмент и управа РТС-а „нису способни да систем држе финансијски одрживим, јер им приходи од маркетинга прелазе тек једни петину укупних прихода, док остатак стиже од све сиромашнијих грађана преко такси и пореза који се сливају у буџет“.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Са друге стране, како он указује, РТС новац грађана расипа без икакве економске логике на финансијске егзибиције попут “рекламирање свог програма у штампаним медијима и на порталима”.

„Потпуно је јасно зашто режим не испуњава своја обећања о укидању таксе за Јавни сервис, када се погледа листа оних којима РТС плаћа за рекламе. Ту предњаче медијски кербери овог режима као што су „Информер“, „Српски Телеграф“ или „Ало“. Тужно је на шта је спао Јавни сервис Србије, па се неретко у вестима РТС-а преносе ставови из ових таблоида, највећих загађивача јавног простора у овој држави“, саопштио је он.

Прочитајте још:  Аустријски министар поновио, Србија је потписала да прими мигранте!

Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *