Капитол државе Илиноис одобрио сатански споменик

0

Фото: Зиро Хеџ

Одвајање цркве од државе је принцип од суштинског значаја за устав Сједињених Држава. Поред посвећења слободног исповедања вере, клаузула о оснивању забрањује држави да уздиже јединствен систем веровања изнад других, преноси Зиро Хеџ.

Балансирање разноврсне верске демографије Сједињених Држава није лак задатак и његова потешкоћа се повећава током божићне сезоне јер сцене јаслица и други украси често изазивају примедбе оних који се не придржавају хришћанске вере. Ове године, Капитол државе Илиноис поново се нашао у контроверзи како се Божић приближава, али из разлога који су потпуно супротни било каквом приказу који се умањује због уздизања хришћанске религије.

Већ трећу годину заредом, Капитол државе Илиноис одлучио је да одобри изложбу коју је поставила Сатанина црква. Ово је трећи приказ који је одобрила Сатанистичка верска група, при чему се први случај догодио 2018., а затим поново 2019. са паузом током 2020. због ограничења изазваних пандемијом, пре него што ће поново бити приказан ове године. Издање Сатанине цркве у 2021. години испод ротонде Капитола биће обележено празником Сол Инвиктус, који ће се обележавати 25. децембра — Божића. „Божанство“ Бафомет је средишњи део изложбе, претворен у инфантилну интерпретацију илустрације Елифаса Левија укључене у расправи француског окултисте „Догма и ритуал високе магије“ из 1856. написане од стране уметника из Албукеркиа по имену Крис П. Андрес.



Левијева слика Бафомета уграђена је у пентаграм који је дизајнирао колега француски окултиста Станислас де Гуаита у свом делу „Кључ црне магије“ из 1897. који ће бити усвојен као званични печат Сатанине цркве након што је 1966. створио Антон ЛаВеј. Празник Цркве сатанине Сол Инвиктус је остатак паганског порекла Божића. Сол Инвиктус је био бог сунца унутар римског пантеона божанстава чији се фестивал обележавао при крају онога што се раније славило као Сатурналије.

Прочитајте још:  САД потписале споразум са талибанима, повлаче се из Авганистана

Култ Сол Инвиктус у Риму и даље остаје обавијен велом мистерије. Неки историчари га виде као школу мистерија сличну Митраичком реду којем је припадао Константин Велики, док га други виде као оживљавање култа покојног римског цара Антонина из Аурелијанске ере, који је узео име Елагабал по сиријском богу сунца којег је он обожавао. Елагабал је био први и једини транссексуални римски цар који је убијен 222. године нове ере, деценијама пре него што је настао култ Сол Инвиктус.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Без обзира на историју настанка, истовремена прослава сатанског празника Сол Инвиктус наишла је на очекивано противљење. Бискуп Томас Пароцки из епархије Спрингфилд, Илиноис, гласно је изразио своју љутњу због сатанистичког приказа. Америчко друштво за одбрану традиције, породице и имовине подржало је неслагање епархије окупљањем на молитву на Капитолу.



Упркос негодовању против Сатанистичког споменика, организације које се противе њему биле би под тешким притиском да оптуже Капитол државе Илиноис за уздизање једне религије у односу на другу. Од 30. новембра, Капитол је такође био домаћин јаслицама где је рођен Исус Христ које је подигао Спрингфилдски одбор за јаслице. Капитол је такође био домаћин церемоније јаслица на свом терену када је завршена.

Изложба Сол Инвиктус је још један пример напора Цркве Сатанине у односима с јавношћу. Организација је недавно поднела правни приговор на Закон о откуцајима срца државе Тексас тврдећи да је њена церемонијална пракса абортуса заштићена првим амандманом и да су њихова права прекршена законом.

Упркос свим напорима на пољу односа с јавношћу, Сатанина црква би била мудра да више улаже у правна истраживања. Закони који делују у општу добробит државног интереса, као што је јавно здравље, и који утичу, али нису дизајнирани да посебно инхибирају верско практиковање, потврђени су као уставни након случаја Емплоимент Дивисион против Смита из 1998. и касније судске праксе која потврђује преседан који је он послао.

Прочитајте још:  Мадуро мобилише војску: Колумбија и САД припремају провокације



Упркос свим добронамерним намерама које заступа освештавањем свог споменика Сол Инвиктус, Сатанина црква је мање ентузијастична када је у питању расправа о експлоататорским праксама свог оснивача, као и о неуједначеној историји њених других чланова оснивача. Мајкл Акино, који је умро 2020. године, био је свештеник у Сатаниној цркви пре него што је започео Темпле оф Сет након његовог одласка из ЛаВејевог реда.

Акино је био познат по својој улози у пионирском психолошком ратовању повезаном са озлоглашеним ЦИА-иним Пројектом МКУлтра, као и везама са случајевима злостављања деце у дневном центру Пресидио у Сан Франциску и другима повезаним са злочиначким подухватом Лоренса Е. Кинга које је разоткривено истрагом ФБИ-а у скандалу са преваром код Франклин Кредит Унион.

Иако постоји много разлога да се расправља о интегритету Сатанине цркве, централно питање уставности њиховог приказивања на Капитолу државе Илиноис је мање дискутабилно. Влада Сједињених Држава је 2019. године званично признала Сатанину цркву као религију према савезном закону. Те године, Сатанина црква је добила статус ослобођења од пореза према одељку 501(ц)(3) Закона о порезној служби. Упркос тврдњи о том статусу, Сатанина црква је у више наврата тврдила да је не-теистичка група којој се већина чланова придружује из потпуно секуларних разлога.



Одлука Капитола државе Илиноис да постави најновији споменик Сатанине цркве на свом терену је савршен приказ колико тешко може бити балансирање интереса између различитих верских група. Иако се и даље постављају приговори на споменик Бафомету, они су заштићени истим амандманом који штити слободу цркве Сатане да спроводи своја верска уверења.

Док је Сатанина црква поставила изложбу да симболизује свој празник Сол Инвиктус, тиме се чини много више од представљања езотеријског празника – он илуструје јасно супротстављене правце које грађани у све више поларизованом друштву прате са есхатолошким призвуком који све више постаје проречена последња времена него весеља током празничне сезоне.

Прочитајте још:  Светогорски манастир Григоријат: „У Грчком парламенту је Христос поново разапет“

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *