кадиров

Рамзан Кадиров

Чеченски вођа Рамзан Кадиров је по много чему ретка личност. Прво, неизмерно је одан руском председнику и сматра се портпаролом Владимира Путина за исламски свет. Друго, учинио је велики посао да Чеченија не буде више синоним за тероризам, иако се земља и даље суочава са терористичким претњама. Кадиров има много мана, нарочито у очима Чечена, који и даље живе у тешком сиромаштву без обзира на немерљиву руску помоћ. Али са становишта званичне Москве, све је добро док се тероризам не извози из Чеченије.

Кадиров је на октобарским изборима у Чеченији оборио светски рекорд по броју освојених гласова: 99,7 одсто од изашлих 94,4 одсто становника. Рамзан управља Чеченијом откако је наследио свог оца Ахмада који је у другом чеченском рату био на страни Русије и много је задужио. Ахмад је убијен у терористичком нападу 2004. године. Изузев по чврстој руци у Чеченији, Кадиров је познат и по својим оштрим коментарима упућеним светским званичницима. Ипак, он је показао и своју рањиву црту: пре два месеца, када је преузимао обновљени мандат у Грозном, расплакао се пред телевизијским камерама и обећао да ће оправдати поверење чеченског народа и самог Путина, и учинити све што од њега зависи како би обезбедио мирну и добру будућност.

Својом најновијом поруком, својеврсним ултиматумом који је упутио турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану поводом именовања парка у турском Корфозу по кавкаском терористи Џохару Дудајеву, Кадиров је Анкари поручио оно што Кремљ мисли. И то баш у тренутку када Кавказ поново постаје проблем за Русију, а руско-турско пријатељство трпи много политичких искушења.

Прочитајте још:  Кремљ: Путин и Ердоган поручили да се хитно размотри могућност успостављања гасног хаба у Турској



Кадиров је на свом „Телеграм” каналу написао да је коначно време да се Ердоган одлучи: или ће добити статус државе која јавно подржава терористе или ће се определити за транспарентне и поштене односе са Русијом „не мењајући своја убеђења њима иза леђа”.

Што се тиче Русије, која је прошла кроз два чеченска рата и неколико веома трагичних терористичких напада које су извели чеченски терористи – Ердоган није могао да се сети горе особе од Џохара Дудајева. Предводио је сепаратистичке терористичке снаге током првог чеченског рата и прогласио се председником „Чеченске републике Ичкерије”, која је у Русији проглашена терористичком. Убијен је у руском нападу из ваздуха 1996, а Ердоган га се сетио баш сада, па је њему у част 10. децембра отворен парк с његовим именом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ову ситуацију Кадиров је објаснио паралелом, за коју каже да не би могао да је замисли: то би било као када би Русија у Грозном (главном граду Чеченије) подигла споменик оснивачу Радничке партије Курдистана Абдулаху Оџалану који већ више од 20 година служи доживотну затворску казну у Турској.

„Не могу да замислим да би Русија могла тако да поступи према турском руководству и прими целу организовану банду која, на пример, изводи терористичке нападе по Турској и која је убила председника”, казао је Кадиров.

Он сматра да је потез Анкаре директна претња руско-турским односима и јавно је позвао руско министарство спољних послова да предузме дипломатске мере. Чеченски председник се и пре пет година обраћао Ердогану, тада мирнијим тоном и са више уважавања поздрављајући „отопљавање” руско-турских односа. Тражио је изручење тројице у Турској ухапшених вођа терориста који су раније починили злочине у Чеченији. Иако је тада наводно добио обећање да ће они бити изручени, то се није догодило, па је Кадиров поново ове године тражио екстрадицију те групе.

Прочитајте још:  Украјинци су последњи којима је додељено држављанство у ЕУ

Гувернер Чеченије, међутим, знао је да се сукоби и са представницима руских власти када је сматрао да су уздржани у ситуацијама у којима не би смели да буду. Прошле године је био иритиран ставом Француске поводом односа према исламу после низа терористичких напада које су изазвали исламисти. Након што је 18-годишњи младић, рођен у Москви а пореклом Чечен, одрубио главу француском професору који је илуструјући слободу говора ђацима показивао карикатуре пророка Мухамеда из „Шарли ебдоа” – Кадиров је рекао да француски председник Емануел Макрон својим ставовима према исламу провоцира вернике и тера их на злочине. Кремљ је очигледно сматрао да је овакав став прегруб, па је Дмитриј Песков тада рекао да само руски председник може да води спољну политику Русије, а Владимир Жириновски је додао да руски гувернери не смеју да дају изјаве о спољној политици. Кадиров је тада одговорио да је своје мишљење о француској власти изрекао као муслиман, а не као политичар.

Упркос опоменама из Кремља Кадиров и даље задржава право да коментарише међународне званичнике и њихову политику. Након што је Стејт департмент увео нову рунду санкција против њега и чланова његове породице због кршења људских права, чеченски гувернер се на „Телеграму” наслађивао неуспешношћу америчких санкција, а посебно је ликовао након америчког повлачења из Авганистана.

Биљана Митрановић/Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *