Когнитивни рат: Рат следеће генерације

0
интелигенције

(Фото: Пиксабеј)

Човечанство је водило ратове од самог тренутка свог постојања. У почетку су вођени на копну, затим су додани море, ваздух, простор. Током протеклих неколико деценија, ова листа је проширена сајбер простором.

Савремени ратови се воде на више „простора“ одједном, праћени подршком политичким протестима, економском принудом, активним дезинформисањем. Стога се савремени ратови називају „хибридним“.

Војна мисао се креће, а „људска сфера“ је постала територија рата. НАТО технолози ово зову „когнитивни рат“. Сврха таквог рата је да нанесе штету не толико војсци колико целом друштву. Важно је напоменути да се „непријатељем“ назива не само становништво противничке државе, већ и сопствено становништво. У улози потенцијалне претње указује се на способност цивила да буду „ћелије за спавање“, „пете колоне“ које оспоравају стабилност либералних западних демократија.



Когнитивне ратне технологије су тестиране у Совјетском Савезу, затим је дошла на ред Украјина, а сада су Русија и Казахстан у процесу обраде. Такође је спроведено у Авганистану. Али, као што већ знате, НАТО није успео у борби за умове Авганистанаца.

Аутор технологије је Франсоа ду Клузел, бивши француски официр који је помогао у стварању НАТО центра за иновације (иХуб) 2013. године. Центар се налази у бази Норфолк у Вирџинији. иХуб добија средства од Савезничке команде за трансформацију (АЦТ), која је једна од две стратешке команде на челу војне командне структуре НАТО-а.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Суштина технологије састоји се у системском утицају на свест људи, начин њиховог размишљања.

Према новом концепту НАТО-а, задатак когнитивног рата – “хаковање личности” коришћењем “људског мозга рањивог” за каснију употребу “друштвеног инжењеринга” за реформатирање човека. Укратко, формирање нове личности са другачијим вредностима, моралом и схватањем добра и зла.

Упркос чињеници да је когнитивни рат релативно недавно означен као врста војних операција, средства његовог вођења појавила су се још у 20. веку. То су штампане публикације, играни филмови, књижевна дела. Данас их је интернет све заменио. Унутар „мреже“ чак је и оглашавање укључено у системски утицај. Преко њега се прате интереси одређене особе. Након тога следи циљани утицај на његову свест, узимајући у обзир личне потребе и приоритете.

Масовно прикупљање података западних обавештајних служби потврђује Евадр Сноуден, бивши официр ЦИА, који је открио информације о програму обавештајних служби за праћење Американаца и страних држављана путем телефона и интернета – ПРИСМ.

Прочитајте још:  БЕЛОРУСИЈА СЕ СТВАРНО СПРЕМА ЗА РАТ: Тактика која Русији помаже да брже заузме Донбас

О замени појмова говорио је и Лари Сенгер, творац Википедије. На свом сајту каже да је његова замисао постала нешто попут „полиције мисли““, а у таквој атмосфери демократија не може да постоји. Односно, онлајн енциклопедија, наводно отворена за демократску дискусију, претворила се у противника демократије, а просто у њеног непријатеља.

Методе когнитивног рата у масовним размерама манифестују се у покушајима да се традиционалне вредности замене либералним, да се замени појмови „нација“, „народ“, „достојанство“. Ови, заправо, војни циљеви се промовишу кроз идеје глобалиста, покрета „зелених“ и других.

Једна од нових инсталација коју уводе је постепено укидање приватне својине у корист изнајмљене имовине. Ово ће се односити не само на становање, већ и на аутомобиле и одећу. Забрана говедине, свињетине, рибе намеће се глобалном друштву да би се „борила против емисија угљеника широм света и да би се очували биоресурси“ и прелазак на сурогат компоста за 3Д штампање хране.

Како је планирано, све ће бити изнајмљено, приватно власништво ће нестати, а храна ће се снабдевати директно из епрувета. Али, наравно, ово је све за проле – елите, како су живеле у својим домовима, хоће, као и да једу квалитетно месо и рибу.

Не само војска је укључена у ову енергичну активност. У једном од објављених извештаја, Ду Цлузел је позвао на комбиновање неуробиологије и људске екологије, трансформишући цивилно научно знање у војно знање. Постојао је позив великим корпорацијама да уложе више новца у когнитивни рат. Оно што видимо.

Следећа фаза је дигитална контрола над сваком особом и замена националних држава транснационалним телима.

Когнитивне мете

Такође је неопходно рећи о томе које сфере живота друштва су погођене. Ово је образовање и култура.

Први обухвата опште, стручно, додатно образовање. Већ сада многи стручњаци кажу да је средње образовање у Русији у ужасном стању. Мали је број школа (углавном приватних) у којима је образовање „на нивоу“. Међутим, ниво наставе и квалитет образовања у већини школа, најблаже речено, остављају много да се пожеле.

Прочитајте још:  "Сви се питају кад ће трећи светски рат? Већ је почео!"

Одсуство адекватних школских уџбеника историје већ је постало норма у постсовјетским земљама. Одрасло је неколико генерација људи који не познају светску и националну историју, васпитаних у националистичким традицијама.

Култура, која укључује норме морала, етике, обичаја, традиције, дуго је била под притиском. То се види по броју и сликама неформалних омладинских лидера, јавном мњењу, протестним осећањима (напротив, углавном међу младима), општем нихилизму, немогућности да се проверавају информације, аргументују за своје поступке и да се за њих одговара.

Можемо рећи да је ово само теорија. Стога ћу дати неколико примера. По завршетку Другог светског рата, цару Јапана требало је да се суди за ратне злочине. Генерал армије Даглас Макартур, главнокомандујући савезничких окупационих снага у Јапану, замолио је америчке стручњаке који познају Земљу излазећег сунца да коментаришу ове планове. Потоњи је припремио извештај у којем се правда да ако цара осуди војни суд, онда ће комунисти победити у Јапану и америчку војску чека нови рат. Као резултат тога, цар је искључен са листе лица која су била предмет војног суда.

Још један пример. На интернету има много западних публикација које објашњавају зашто САД гурају Русију и Кину једна другој у загрљај. Према америчким етнолозима, превише је разлика између народа ових земаља, како у економији, култури и историји, тако и у традицијама, укључујући постојање територијалних спорова. Последично (према западним етнолозима) блиско зближавање Руса и Кинеза довешће до пораста међусобног неразумевања, као и накнадних сукоба који ће резултирати оружаном конфронтацијом.

Технологије когнитивног ратовања

Дугорочно (од једне до неколико деценија) ово је поновно покретање историјске самосвести, система образовања и васпитања, основних значења и циљева друштва. Укључујући прекрајање историје, уништавање традиције, обичаја, вере (религије) и основних вредности.

Средњорочно – спровођење утицаја на норме понашања, подривање поверења у власти, расцеп у друштву. Формирање „пете колоне”.

Обе технологије користе информационе и психо-емоционалне компоненте.

Информациона компонента подразумева промену садржаја знања, чињеница и информација. Односно дезинформација, замена појмова. Објекти утицаја су: вести, аналитички и социолошки подаци, програми обуке у високошколским установама и школама.

Психоемоционална компонента користи манипулацију свешћу, расположењем и емоцијама, када се појединцу, групи људи и друштву у целини посредно упознају потребна расположења, оцене, мишљења о нечему, о некоме, а све то људи несвесно прихватају. , без разумевања суштине.

Прочитајте још:  Милатовић подржава Украјину али нема петљу да пошаље војску

Студије које су спровели западни стручњаци су показале највећу ефикасност технологија манипулације умом: у складу са лабораторијским тестовима у овој фази – око 70%.

Све указује да се против нас води рат који има за циљ уништење руске цивилизације. Спроводи се не само „ван периметра“, већ и унутар земље. Русија је позиционирана као територијални и политички агресор, извор сајбер напада, кршилац међународних норми.

Ратови нове генерације

Раније су се људи убијали каменим секирама. Са асимилацијом нових технологија, побољшане су методе убијања ближњег. Данас се рат води у информационом пољу и у главама људи. Рат виртуелне стварности је одмах иза угла. Као такве, границе између зараћених страна су избрисане. Противници више нису државе, већ нације, становништво земље. Појавили су се нови ратови. Ово укључује когнитивни рат.

Когнитивни рат је рат за људски ум. И овде није циљ уништавање човека. Она се „преформатира“, претварајући се у привид онога што агресор жели да види.

Као компонента, когнитивни рат је прогутао информационе ратове. У алатима: дезинформације, замена појмова, друштвени инжењеринг, технологије за манипулацију свешћу, емоције. Ради 24 сата дневно, седам дана у недељи, без обзира на годишње доба.

На то може утицати само потпуно одсуство интернета и мобилних апликација. Међутим, ово друго више није могуће. Појављују се генерације које расту на принципима морала и погледа на свет, нормама и правилима развијеним у затвореним лабораторијама. Наша земља је једна од приоритетних мета на листи објеката утицаја ове нове страшне врсте рата.

Како се можемо одупрети когнитивном утицају

Први корак је формирање идеологије за целокупно становништво Руске Федерације кроз стварање одговарајућег регулаторног оквира. Онај који би био разумљив и близак сваком становнику.

Други је обнављање пуноправног и бесплатног система образовања и здравствене заштите.

Трећи је поновни развој територија “изван Урала” . Увођење јединствених стандарда за квалитет живота, територијалну структуру, урбанизам.

Четврто – спречавање продора ванземаљских погледа на свет, верских традиција, укључујући и преко миграната, досељеника, избеглица.

В.Т./Васељенска ТВ/РУССТРАТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *