Прича о застоју пројекта Јадар – реакција на протесте или предизборни трик

0
еколози, јадар

Шта стоји иза најаве компаније Рио Тинто о застоју пројекта Јадар? Грађани из Горњих Недељица тврде да се притисак на њих да продају своју имовину последњих дана чак и појачао, и да Рио Тинто наставља своју стратегију да би откупио и парцеле које им недостају. Упркос одлукама донетим у последње време, представници државе поручују да још ништа није решено.

Пауза за пројекат Јадар и рудник литијума. Тик пре предизборну кампању, а након блокада путева и протеста широм Србије. Дикректорка Рио Саве Весна Продановић поручује – време је за разговор.

„Сматрамо да је отворени дијалог у интересу свих заинтересованих страна, заједнице и компаније, и наредни период посматрамо као прилику да се разјасне сва спорна питања. Један од приоритета је отворена комуникација о свим аспектима пројекта“, казала је Продановић.



И баш када је Рио Тинто одлучио да застане и разговара, мештани Горњих Недељица под новим притиском.

“Ја ћу вам рећи да су у задња четири дана они поново кренули да иду по кућама, да траже откуп имовине, зову људе телефоном, нуде им пластичну столарију. Ако се на пројекту застаје, чему онда поново притисак на мештане да продају своју имовину. Тако да госпођа Продановић може да прича шта год хоће, Са нама, а то је удружење Не дамо Јадар и мештанима у овом удружењу, а то је отприлике 17 села, нема разговора о Рио Тинту. Нама рудник не треба, нити ћемо уопште са њима ићи на разговор”, поручује Маријана Петковић из удружења “Не дамо Јадар”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Веровали или не: Србија купује руске хеликоптере од Запада

Иако држава тврди да одлуке око рудника литијума још нема, нижу се дозволе. У октобру је Министарство грађевине издало лоакцијске услове за изградњу постројења које ће прерађивати јадарит.



“Је л’ не мислите да сте толико пута поставили то питање и да смо толико пута дали одговор. Локацијски услови су предуслов да би била израђена студија о утицају на животну средину. И као што можете да видите и ви и сви. Ништа не гурамо под тепих, нИшта се не крије од грађана”, казао је министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Томислав Момировић.

Не крије се ни то да би Рио Тинто требало да гради обилазницу око Лознице.

Момировић каже да “обилазница око Лознице нема везе са Рио Тинтом”.



Н1: Ко је овластио диркетора “Путева Србије” да да овлашћење једној приватној страној компанији да прикупља докуемнатцију за изградњу јавног пута?

Момировић: А зашто би неко требало да га овласти. То је у оквиру надлежности Путева Србије. Он није преузео обавезе. Једна компанија је преузела финансијку обавезу да уради пројкете. Он је нама уштедео новац. Наравно, да се ми не правимо луди, знамо зашто је Рио Тинто то урадио. Једно је јер сматрају да ће им то бити од користи, а друго је да поправе своју репутацију не само у овој земљи већ и у другим земљама.”

Шта год држава да каже, превише је издатих папира који буде сумњу, сматра струка, и подсећа да је држава формирала и Радну групу чији је циљ да убрза спровођење пројекта “Јадар”.



“Зашто неко прави радну групу ако ништа није одлучено. И оно што је посебно занимљиво је да су чланови и директорка компаније Рио Сава, други секретар амбасаде Аустралије и председник Мисије Светске банке у Србији”, каже професор Шумарског факултета у Београду Ратко Ристић.

Прочитајте још:  Рио Тинто се враћа у Јадар!

Из компаније Рио Тинто подсећају да са Владом Србије немају потписан обавезујући уговор, али наводе и да Србија са Великом Британијом, где је та компанија регистрована, има потписан споразум о заштити инвестиција. То подаразумева да компанија може да тужи Србију уколико сматра да је држава угрозила пројекат.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *