Како нас је држава „драла“ током пандемије: Пуњење буџета на штету грађана

0

FOTO TANJUG/ INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"/ nr

Пандемија коронавируса напунила је буџет Србије, а осиромашила грађане, који су у муци због болести која их је снашла, давали и последњи динар на прескупе тестове, маске, средства за дезинфекцију, витамине, лекове…

Без објашњења током 2020. држава је за набавку ПЦР тестова потрошила више десетина милиона евра, тачна цифра је под велом тајне, баш као и цена 2.200 респиратора које је власт купила од почетка прошле године до данас. Наши грађани плаћају најскупље ПЦР тестове у Европи, а на почетку пандемије маске су у апотекама коштале и 200 динара по комаду, медицински алкохол био је и до 2.000, а на лекове, витамине и лабораторијске анализе, свако ко оболи од ковида-19 потроши минимум 20.000 динара.



„Нема свако финансијске могућности да буде болестан од коронавируса у Србији. Нисам знала колико све кошта док се нисам разболела, држава нас пљачка са овим ценама и ником ништа. ПЦР тест платила сам 9.000 динара, д-димер 1.800, све остале налазе, лекове, витамине укупно 20.000 динара, а ни то није све. Треба људе упозорити да штеде новац, јер никад у овој земљи није било јефтино бити болестан, посебно не сад“ револтирано за Нову прича Александра Стојић (37), психолог из Београда.

Због ковид пропусница које морају имати сви у угоститељским објектима после 20 сати, тестови на коронавирус раде се знатно чешће сад него у периоду од пре неколико месеци, а за њих ће плаћати и они који немају ниједан симптом ковида19, али ни потврду о вакцинацији. ПЦР тест могуће је урадити само у државној лабораторији, па новац од зараде и иде у државни буџет.

Прочитајте још:  Почео протест због Рио Тинта: Некад – лажеш као пас, а данас – лажеш као РТС

Људи на челу државе су искористили епидемију, и даље је користе, да многи који су блиски власти и сама власт профитира, каже доктор Раде Панић, председник Синдиката лекара и фармацеута Србије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



“Сећам се да је власт 2020. обећала да ће платити казну сви који су подизали цене маски, медицинског алкохола, хигијенских рукавица, које су људи куповали у великим количинама због ширења вируса и како би поштовали мере. Драстично подизање цена је забрањено, али то су скоро све апотеке и продавнице у марту 2020. урадиле. Није међутим познато да је ико икада платио казну јер не носи маску или не поштује неку другу меру, па ни зато што су дизали цене како се коме свиђа. Као што је Ал Капоне пао на порезу, тако би Вучић пао на респираторима, када би могли да дођемо до докумената о набавци, транспорту и дистрибуцији тих апарата. У моменту када се хвалио да су купили на стотине респиратора и платили их минимум 50.000 евра, у Ирској су се продавали по цени од 20.000 евра, а негде су можда били и јефтинији”, каже др Панић.

У марту ове године је председник Аександар Вучић изјавио да је Србија „купила 2.200 респиратора, плус-минус 50“.

“Купили смо их у најтежим тренуцима, а просечна цена респиратора је између 18 и 35.000 евра, а понекад и 50.000”, неодређено је рекао тада Вучић, па праву цену нисмо још сазнали.

Ситуација са ПЦР тестовима је међутим криминална.



“Антигенски тестови се у неким деловима Европе деле бесплатно, а код се плаћају. ПЦР тестови су најскупљи у Србији, а има преко годину дана како смо упутили питања власти, зашто су код нас толико скупи ови тестови у односу на окружење и на Европу. Колика је набавна цена, јер су различитог квалитета и количине набавке. ПЦР тест треба да покрије само цену набавке и дистрибуције, а не да се на њему зарађује. Неко држи монопол у набавци тестова, зарађује на рачун болесних грађана”, наглашава др Панић.

Прочитајте још:  Не-ковид пацијенти не могу да дођу на ред: На операције се чека и до пет година

Држава мора да размишља о потрошачима са аспекта здавља, каже Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије (НОПС).

“Многи и не знају где и како могу да ураде ПЦР тест, а људи се шлогирају кад сазнају да морају да га плате 9.000 динара. Зашто их плаћамо толико, никако да добијемо одговор. Од почетка пандемије, било је доста спекулација, појавле су се маске сумњивог квалитета и порекла, које су се некажњено продавале по високим ценама. Више милиона маски продавало се сваки дан, а коштале су и по 200 до 250 динара по комаду. Међутим сад кад уђете у продавницу, на улазу стоје бесплатне маске, а читав пакет у апотеци кошта 100 динара. Много је профитера у овој пандемији, а држава мора да казни све који су подизали цене. Казнена политика и прекршајни налози су овде нажалост непостојећи”, каже Паповић.



Још у марту 2020., маске које су коштале 10 до 15 динара по комаду, скочиле су на 200 динара. Тада је председник Вучић причао о допремању заштитне опреме и рекао да је од Кине купљено пет милиона маски како би се премостило 10 најтежих дана у пандемији, а потом је поменуо и набавку респиратора.

“На полу-црно смо авансно платили додатне респираторе, и нећу да кажем одакле, па макар ме стрељали, а они стижу у среду. Мој је посао да се борим за живот наших људи”, рекао је тада Вучић.



Како до априла респиратори нису стигли, он је током гостовања на Радио-телевизији Србије (РТС) изјавио “Ако буде проблем са респираторима, сам ћу да седнем у авион, одем у магацин и сам ћу да донесем респираторе које смо сами платили. Па да видим ко ће да ме спречи”, рекао је Вучић.

Прочитајте још:  „Очигледна је нервоза миграната“: Начелник изнео детаље обрачуна код Суботице

Он је такође истакао да је респиратор пре пандемије коштао око 26.000 евра, а да је у том тренутку коштао више од 300.000 евра.

Подсетимо, анализа Нове економије показала је да је Србија током 2020. године на набавку ПЦР тестова за детекцију коронавируса потрошила најмање 3,4 милијарде динара, односно око 28,6 милиона евра. Највише су куповани тестови кинеских произвођача Сансуре и БГИ, као и америчког произвођача Абботт.

Табела

Држава Цена ПЦР теста

Немачка 59 евра (око 6.903 динара)

Италија око 60 евра (7.000 динара)

Северна Македонија 40 евра (4.700 динара)

Црна Гора 50 евра (5.800 динара)

Грчка 40 евра (4.700 динара)

Мађарска 55 евра (6.400 динара)

Бугарска 65 евра (7.600 динара)

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *