Архим. Сава Свeтогoрaц: Политика је велико лицемерје. Грех је мислити једно, а радити друго.

0

Политика као уметност лицемерја. Само они који имају Божији благослов могу постићи прави успех.

– Шта је политика у суштини? Она је лицемерје.

„Ко данас не жели и не покушава да буде политичар? Скоро нико. Готово сви политику сматрају неопходном, а знање је најкорисније.“

На пример, за Турке се каже да имају веома добре политичаре. Знате ли како раде?! Подели дијаманте и злато лево и десно. Да би остварили своје планове, подмићују моћнике овога света.

„Политика седи у краљевским палатама, влада по судовима, иде на аукције, ушуња се, о несреће! и у саму Цркву“. То је оно што би требало да нас брине на првом месту. „Политика се хвали и узноси и поштује као велика изврсност и средство за постизање великих ствари. Међутим, актуелна политика није ништа друго до лицемерје, а политичар ништа друго до лицемер. Имају исту суштину, али само различита имена. Јер ко је политичар ако не онај коме је једно на језику, а нешто сасвим друго у срцу? Када сте у невољи, дођете до политичара, питате га и кажете: „Часни господине! Помози ми Бога ради у мојој потреби; заштити ме, молим те, у мом тешком положају!“ „Да“, одговара он на молбу, „са радошћу“. Говори слатке речи и обећава. Остављате га смирени и остајете безбрижни, очекујући да ће он, по његовим речима и обећањима, водити рачуна о вашим пословима и потребама. Али он се око тога не труди ни најмање: посао ти је у горем стању и жањеш плодове несреће. Када би вам он, када сте дошли да га питате, рекао истину, то јест: „Нећу“ или „Не могу да испуним твој захтев“, не бисте се тада уздали у њега, али бисте имали времена да се окренете на друго место и, можда, могли да спречите, ако не сву штету, онда бар неки њен део. Али пошто вас је својим говорима охрабрио, и, такорећи, везао вам руке, морали сте да претрпите толику штету. То је оно чему учи уметност политике: рећи „да“ речима и „не“ у срцу, и обрнуто. Управо то ради политичар – уснама изговара „да“, а у срцу крије „не“ и обрнуто. Шта је то осим чистог лицемерја, лажи, обмане и штете ближњему?“

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ово се не односи само на политичаре које познајемо или гледамо на ТВ-у, ситуацију треба посматрати много шире. Производна компанија каже: „Имамо своју политику.“ Муж каже жени или жена каже мужу: „Ово је моја политика.“ Политика је велико лицемерје. Грех је мислити једно, а радити друго.

„Упознаћете политичара који је ваш тајни непријатељ. Он на уснама открива мед, а у срцу крије отров; поздравља вас као вољеног пријатеља, као да пред собом види најбољег пријатеља. Обасипа те речима пријатним и меким више од уља. Као што каже Псалтир: „Речи су њихове блаже од уља“ (Псалам 54, 22). Али те саме ове речи боле као оштро оружје: „И то је суштина стреле“. Јер ако упаднете у заблуду и, препознајући га као пријатеља, откријете му своју тајну и свој посао, он ће вас уништити. То је управо оно што ми данас зовемо „политиком“, али у суштини то је уметност ђавола. Ово је превара и лицемерје, помоћу којих, претварајући се на све могуће начине, обмањују свог ближњег.“

Прочитајте још:  Србија затворила своју амбасаду у Кијеву

„Ово је ђавоља уметност, јер њен први учитељ и проналазач није био човек, већ ђаво, одевен у обличје змије. То данас раде и политичари, који су „ставили имиџ бранилаца и пријатеља“. На факултету смо их звали „дедови“ јер се само претварају да су „старији и рођаци“, а нису. Ђаво је први довео у питање заповест Божију: „Али не једи са дрвета познања добра и зла, јер у дан кад једеш с њега, умрећеш смрћу“ (Пост. 2,17). и почео да изобличава речи Господње. На то што је Господ рекао „да“, непријатељ људског рода је рекао „не“: „Нећеш умрети, не. Не слушајте шта вам Господ говори.“ Он је први лагао и преварио и повредио људски род. Његови следбеници и ученици су актуелни политичари који говоре не уместо да, и да уместо не. Лажу, обмањују и наносе штету свим селима, градовима, државама и народима.

„Понављам, не разматрајмо овај грех на апстрактан начин, споља, већ га посматрајмо у односу на себе. Нажалост, свако од нас је био подвргнут погубном утицају лицемерја које влада у свету, па је тај јадни младић, чије смо писмо раније објавили, рекао да живи у свету у коме се унутрашњи садржај његове душе разликује од његовог спољашњег понашања. . Носи неку врсту маске среће, а у њему је бескрајна празнина, што и сам признаје у свом писму. Нажалост, многи други људи немају искрености да признају ову духовну празнину. Као резултат тога, они сами пропадају и уништавају све око себе.

Овај образац понашања („прикладно се понашати“) се са њих преноси на друге на готово насилан начин. Свако ко не прихвата овај модел сматра се социјално неприлагођеним, неспособним за живот у друштву. Такви људи се шаљу код психијатра.

Ако почнете да идете у цркву и на крају нађете утеху у њој, биће вам речено да вам глава није у реду. Можда сте полудели?

„Непријатељ је први научио човека овој уметности. Ђаволичко лицемерје је угасило врлину, која је толико неопходна не само за спасење душе, већ и за функционисање световне државе. Она је угасила љубав и изазвала сумње и смутње, из којих је произашло сво зло на овом свету.“

Знате ли шта је једна особа рекла? Не верујем ни својој жени. Јесте ли чули такво признање? И како даље живети са тим? Ако не верујете и сумњате чак и у своју жену, или свог мужа, коме после тога можете веровати? Ето до чега је лицемерје довело, то је зло које је створило. Нико никоме не верује. Сви се у нешто сумњиче. Одједном, иза осмеха и жеље за добар дан, крије се заправо нешто нељубазно?

Прочитајте још:  Елена Панина: Србија спремна да уведе санкције Русији

„Господар сумња у лојалност свог роба. Роб сумња у заштиту коју му је његов господар обећао. Пријатељи доводе у питање искреност блиских пријатеља. Брат не верује свом брату. Отац не зависи у свему од сина, а син и од оца. Муж је опрезан према издаји своје жене, а жена сумња у интегритет свог мужа. Али тамо где постоји сумња, неповерење и страх, нема љубави.

„О каквој љубави касније можемо говорити: у породици, у колективу, у парохији, у друштву? Љубав нестаје и престаје, јер има места сумњи и смутњи, а све то зато што постоји лицемерје. Опростите ми за ово што ћу вам сада рећи, чуо сам ово од једног Владике: „Бојим се лицемерја наших свештеника“. Шта ово говори о обичним светским људима? Назовимо ствари правим именом. Опрости ми још једном. Ово питање захтева велику пажњу, јер је лицемерје веома опасно. Уђе у наше умове и изједа нас попут рђе. Показујемо се потпуно другачијим од онога што заиста јесмо.

„Реч „да” више није „да”, а „не” уопште не значи „не”, већ има супротно значење, афирмативно. И усмено признање и писмено, и обећање под заклетвом такође не значе ништа, већ представљају превару и превару. Човеку се не верује на реч и траже се да се закуне. Он се куне, али његова заклетва је лажна. „Потребан је спор и разматрање случаја, као и докази који ће уверити да је „да“ заиста „да“, а „не“ заиста „не“. Много тога мора да се деси, цела прича, да човек схвати (ако успе) да речи саговорника одговарају истини.

„Ако једни у друге посумњамо у лажи, каква заједничка љубав може бити међу нама? Какав опстанак у браку? Какав мир може бити међу рођацима? Како можете говорити о истини на судовима?“

Сасвим недавно сам сазнао да испред судова, на улазу, стоје посебни људи који чекају да буду плаћени, и спремни су након тога да уђу у судницу и дају лажни исказ. Да ли знате за ово? Да, постоје неки! Професионални лажни сведоци! Свако ко жели може да ангажује лажног сведока за новац. Ово је трагично. И то показује како у нашем друштву влада лицемерје. Данас човека ништа не кошта да стави руку на јеванђеље и лаже.

„О каквом јединству међу људима можемо да говоримо? Где је једно срце? Где је јединство душе и ума? Где је спасење душе и света? Један сумња на другог, други вара трећег. И свако се труди да заведе друге. Најлицемернији од свих покушава да преузме вођство и постане вођа.

Прочитајте још:  Срђан Ристић: ЛАЖНА ЉУБАВ

Али како живети, рецимо, у овом свету без употребе политике? Без овог лицемерја нећемо моћи успешно да управљамо својим подређенима, нити да тргујемо, нити да уређујемо ствари у сопственој кући, нити да радимо друге ствари. „Они који тако говоре, зар заиста мислите да је прељубиви Бог дао ову заповест:“ Али нека ваша реч буде: да, да; и не, не „(Матеј 5:37), да би нам наудио и учинио нас несрећним?“

Да ли је ово наш Господ? Уосталом, ако кажете да је немогуће живети без претварања и лицемерја, шта то значи? Кажете да је Бог зао. Заиста, судећи по вашим убеђењима, дао нам је погрешну заповест – да говоримо оно што нам је у срцу. Дакле, хулимо на Бога када кажемо да ако држимо реч Божију, изгубићемо. Зар не? Уосталом, ви кажете да нас Господ не воли.

„Каква глупост, какво богохуљење! Заиста велико помрачење човека“. Називате заповести Животворног лажним и погубним! Данас се често могу видети и чути људи који говоре да данас Јеванђеље није применљиво, да се по Јеванђељу не може живети, да се са Јеванђељем не може ићи напред и развијати се. Заиста, са Јеванђељем не идете напред, него навише! Са Јеванђељем и Крстом идете директно Богу. То је оно чему треба да тежимо. Јер наш живот, браћо, има тенденцију да се једног дана заврши. Ускоро ћемо сви отићи и стати пред Божји суд. И овај суд ће се одржати по законима Господњим.

„Сви који говоре и инсистирају на томе не верују у Бога и не верују својим осећањима. Отворите очи и видите, чујте, додирујте рукама: особу чије је „да“ да, а „не“ не, која никада не лаже, не вара, не поступа лицемерно, не вређа ближњега, већ увек говори истину, гнуша се лажи, не воли превару, користи не само сваком од нас, већ и целој заједници у целини. То је особа коју сви поштују и хвале, према којој се поступа са поштовањем и поверењем; човек поштован и поштен, свима пријатан и од свих вољен, који добро управља и својим подређеним, и у трговини, и у свим својим пословима са задовољством показује успех.“

А ви не цените овакву особу. Али оно што се заиста дешава је да само они који имају Божји благослов могу постићи прави успех. Лицемери и лажови, иако ће, по допуштењу Божијем, још неко време напредовати, али ће онда све изгубити и од њих неће остати ни трага. „Видео сам злога, узвишеног и надменог, као кедрови ливански“ (Пс. 37, 35), али онда пада, и нестаје. Али смирен човек, имајући страх Божији и држећи Његове заповести, жање добре плодове.

Православље живот вечни/Борба за веру

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *