Део Београђана на кућне адресе добио обавештење о одржавању референдума 16. јануара о променама Устава

0

FOTO Stanislav Milojković

Грађани су у неким деловима Београда на кућне адресе добили обавештење Републичке изборне комисије о референдуму о променама Устава у делу правосуђа, који ће бити одржан 16. јануара 2022. године.

Грађани се обавештавају да ће се на референдуму гласати од седам ујутро до 20 сати увече, а тим обавештењем се доставља информација о променама које се предвиђају Актом о промени Устава Србије.



У обавештењу се додаје да се Акт о промени Устава искључиво односи на правосуђе и њиме се не мењају други делови Устава, предвиђају се додатне уставне гаранције независности судства и судија, гарантује се сталност судске функкције и утврђује да је највиши суд у Србији Врховни суд.

Судије, председника Врховног суда и председнике судова бира Високи савет судства, док се додаје да организационе промене обезбеђују самосталност и одговорност јавног тужилаштва.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Главне јавне тужиоце и јавне тужиоце бира Високи савет тужилаштва, додаје се у обавештењу.

Комисија је навела да је циљ промене Устава Србије обезбеђивање веће независности, ефикасности и одговорности судства, веће самосталности и одговорности јавног тужилаштва, бољу заштиту права грађана и јачање владавине права.

Републичка изборна комисија објавила је истоветан текст у дневним новинама у понедељак, 16. децембра.

Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *