Поломљени споменици на православном гробљу на Космету, Канцеларија – срамотно

0

Izvor: KoSSev

Седам споменика на православном гробљу у Кишници је поломљено, рекла је за портал Грачаница Онлајн мештанка овог села, Снежана Јовановић.

Шест споменика је потпуно уништено, а још два су оштећена. Канцеларија за Косово и Метохију је назвала “срамотним и поражавајућим сркнављење” српских надгробних споменика, истакавши да је “поражавајућа статистика да је на простору Косова и Метохије ове године забележено 50 одсто етнички мотивисаних инцидената више него лане, од чега је чак 20 напада на објекте Српске православне цркве”.



„Пре недељу дана, сви споменици су били читави. Тада је гробље обишао један од мештана и видео да је постављена нова ограда. Били смо задовољни због тога, а ја имам и фотографије од тада. Значи то се догодило у последњих недељу дана. Не могу да верујем. Тужна сам и само се питам коме сметају мртви“, каже Јовановић, преноси КоССев.

Она додаје да „гробље није уништавано ни 1999. године, као ни за време мартовског погрома 2004. године. Ово је први пут“.

Село Кишница, у коме живе и Срби и Албанци, налази се надомак Грачанице. Случај је пријављен Косовској полицији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Канцеларија за КиМ: Срамотно и поражавајуће

Срамотно је и поражавајуће скрнављење осам српских надгробних споменика који су поломљени на православном гробљу у етнички мешовитом селу Кишница, надомак Грачанице, од којих шест потпуно уништено, а два су оштећена, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

“Изгледа да није довољно да се над српским народом који живи на простору КиМ отворено демонстрира верска нетрпељивост, већ албански хулигани мира не дају ни мртвим Србима и њиховим хумкама”, наводи се у саопштењу.

Prvi REZULTATI istrage o smrti Jovane Marjanović: Policija OTKRILA da li je bilo tragova nasilja

Додаје се да је “поражавајућа статистика да је на простору Косова и Метохије ове године забележено 50 одсто етнички мотивисаних инцидената више него лане, од чега је чак 20 напада на објекте Српске православне цркве”.

Прочитајте још:  Још једно понижење из ЕУ парламента за Србију: Захтев за изручење Радоичића, док се убице српске деце пуштају на слободу!



“Додатно забрињава чињеница да ти бројеви и даље расту и да изостаје адекватна реакција и заштита српског становништва”, указује се у саопштењу.

Додаје се да је “Канцеларија за Косово и Метохију више пута је само током ове године обавештавала међународне представнике о угрожености споменика СПЦ и српских православних гробаља на КиМ, а ове године је у санацију, поправку и одржавање православних гробаља и капела на КиМ уложила и значајна финансијска средства и наставиће да обнавља порушено, као одговор на политику мржње и нетрпељивости”.

Прочитај још: 


 

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *