Фејсбук на суду признао: његова „независна провера чињеница“ је лажна

0
фејсбук

Фејсбук (Фото: Пиксибај)

Фејсбук је потврдио да је његова „независна провера чињеница“, коју је тако гласно промовисао као чудотворни лек за лажне вести, у најбољем случају заснована на празном мишљењу неких стручњака. У најгорем случају, ови стручњаци уопште ништа не проверавају. То се сазнало током парнице са компанијом Марка Закерберга коју је покренуо бриљантни амерички телевизијски новинар Џон Стосел .

Позадина је следећа. Пре неког времена, Фејсбук је означио два Стоселова видео снимка о климатским променама као „обмањујуће“ и „делимично лажне“. Овај 74-годишњи новинар, добитник 19 награда Еми, који је пола века радио за АБЦ, ЦБС, НБЦ, Фок и навикао да одговара за своје речи, није толерисао клевету и поднео је тужбу .

Тамо се испоставило да је Фејсбук тај који обмањује. Његови адвокати су, у недавном писаном приговору на Стоселову тужбу, напоменули да су поменуте етикете са друштвене мреже испод његових видео записа само мишљења. Чињеница је да су у Сједињеним Државама мишљења заштићена Првим амандманом и да нису предмет тужби за клевету – за разлику од лажних информација о некоме.


Заправо, Закербергови адвокати, не желећи да изгубе суђење, радије су признали: хваљени стручњаци Фејсбука се не баве провером чињеница, већ изражавањем сопствених ставова о животу, што друштвена мрежа одмах проглашава као научну истину, само да ућутка неугодне. Наравно, многи су већ нагађали о томе, али сада постоји непобитан документ о томе.

Међутим, прича о Стоселовим климатским видео записима је много занимљивија од Фејсбукових изговора.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Какви су они научници?

22. септембра 2020, тачно годину дана пре тужбе, Стосел је на Фејсбуку објавио свој 5-минутни видео „Влада подстакла пожаре“ о пожарима у Калифорнији. Наслов је најбоље преведен као „Власти доливају керозин у ватру“. Видео сугерише да је лоше управљање државом играло већу улогу у изазивању пожара у Калифорнији него чак и климатске промене.

Прочитајте још:  Српски новинар који је радио у Донбасу није пуштен у Босну

Убрзо након објаве, Фејсбук цензори су је означили са „Без контекста. Независни стручњаци за проверу чињеница верују да ове информације могу да доведу у заблуду . ” Ова ознака “виси” до данас.

Ако кликнете на њега, видећете прозор „Провера чињеница“ и везу до сајта мрачне америчке непрофитне организације Сиенс Фидбек (тачније, до њеног одељења Кимате Фидбек). Тамо тројица универзитетских научника растављају апстрактну изјаву „Пожари су узроковани лошим управљањем, а не климатским променама“ и долазе до пресуде: „Ово је погрешно!“

Испада овако: Џон Стосел се усудио да изјави да у причи о пожарима у Сједињеним Државама није било безбрижности власти, а Фејсбук је новинара одмах приковао на стуб. А ради веће уверљивости, позвао се на неке научнике који су, попут последњих напрстака, узели и заменили његову тезу.

Али испоставило се да је Стосел био рендани ролат. Дозволите ми, рекао је научницима, да сами признајете у анализи да климатске промене нису једини узрок пожара и да томе доприносе и „праксе управљања земљиштем“. Па, говорим о истој ствари: делом је криво загревање, а делом – немар менаџера! Може се расправљати о тачним пропорцијама, али никад нисам рекао да клима нема везе с тим.

Новинар до костију, Стосел је спровео читаву истрагу, контактирао двојицу од тројице аутора пресуде Сциенс Фидбек-а и сазнао: ови озлоглашени научници нису се удостојили ни да погледају његов видео! А након погледа, у разговору са Стоселом сложили су се да је кривица власти за пожаре очигледна.

Па шта је било? Један од њих је у разговору са новинаром наговестио политичку позадину. А други је директно рекао: Научна повратна информација је подигла оружје против вашег видеа због реплика Мајкла Шеленбергера које се налазе у њему. Овај амерички новинар познат је по разоткривању „претње” глобалног загревања и веома га не воле власници „еколошке агенде”.

Прочитајте још:  Душан Братић, адвокат, о судским процесима и ратним злочинима: Хрватска тајна служба “избушила” Хашки суд

Тада су, наравно, оба Стоселова испитаника повукла своје речи. Па какви сте ви научници, бунио се тада Џон. Ви сте обични активисти којима Фејсбук радије даје реч, затварајући оне који му се не свиђају.

Поврх свега, Сциенс Фидбек, одбијајући Стосел у жалби, запањујуће је признала : она није у обавези да улази у сваку објаву на Фејсбуку посебно – довољно је, кажу, имати заједнички бланко за све сличне случајеве.

Јесте ли оклеветали? Платите

Стоселов други цензурисани видео испао је још смешнији.

17. априла 2021. објавио је свој стари видео „Јесмо ли осуђени?“ на Фејсбук . („Да ли смо осуђени на пропаст?“) Посвећено еколошким алармима. То су они који воле да плаше људе „невиђеним ураганима“, „катастрофалним порастом нивоа мора“ и потпуном немоћи човечанства пред стихијом.

Наравно, овај 6-минутни видео такође има ознаку од Закерберга: „Делимично лажне информације. Прегледано од стране независних стручњака за проверу чињеница . ” А стручност је и даље иста – од Сциенце Феедбацк-а.

Али поента је другачија – у овом видеу Стосел, као и три угледна климатолога, позивају алармисте на дебату. Дођите, дискутујте, браните свој став! И дошли су као цензори на новинарски Фејсбук запис. Пошто нису успели да оспоре његове тврдње, „научници“ су их једноставно означили као „низак научни кредибилитет“.

Како и приличи новинару, Џон је одговорио новом публикацијом , већ на сопственом сајту. У њему је корак по корак разбијао сваку тезу цензора. Још једном је разговарао са једним од аутора „излагања“ из Кимат Фидбек-а. И опет је почео да се оправдава: кажу, цензорима се, очигледно, није допао тоналитет (!) Стоселових изјава …

Прочитајте још:  Отворен самит у Астани

И знате шта, помисли у овом тренутку, мора да је новинар. Уморан сам од препуцавања са тобом. Наравно, Фејсбук је приватна компанија и има право да ме блокира. Али она нема право да ме клевета.

Укаљали сте моју беспрекорну репутацију. Ограничили сте прегледе мојих видео снимака. Твојом милошћу, мојих 1,3 милиона пратилаца на Фејсбуку мислило је Бог зна шта је са мном, а неки су чак и написали: „Како си могао, Џоне, да лажеш?“ Након ваше цензуре, моји приходи од огласа на вашој друштвеној мрежи су преполовљени.

Па хајде да то урадимо на овај начин, наставио је Стосел: уклањаш своје глупе етикете, а истовремено ми плаћаш милион долара као надокнаду за штету по угледу. Плус још милион казни. Видимо се на суду!

Већ знамо реакцију Фејсбука: да смо без злобе! Да, ово су све научници! Да, наше етикете су само мишљења! Каква ће бити реакција судије сазнаћемо ускоро. Можда ће се Стосел суочити са истим разочарањем које је овог лета задесило про-Трампову политичарку Кендис Овенс, која је безуспешно тужила Лид Сториес и УСА Тодаи због цензуре на Закерберговој друштвеној мрежи.

Али главна ствар коју смо већ научили: „провера чињеница“ на Фејсбуку је иста врста тоталитарног зачепљења уста, попут бесконачног блокирања „зауставних речи“. Само још подлије, јер омаловажава веру у научну истину и тера научнике да лажу, залутајући у читава јата цензора на идеолошкој основи.

Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *